Vissa anser att de är akuta. Andra kritiserar de skarpt. Vi diskuterar inte bara regenerativa energier kontroversiellt i detta land. Är det ens möjligt att fasa ut kol? Är kärnkraft verkligen så farligt? Vad exakt menar vi med förnybar energi? Varför behöver vi snarast byta till förnybar energi?
Förnybar energi – vad är det?
Regenerativa (eller förnybara) energier är de energikällor som är outtömliga. Dessa inkluderar:
- solenergi
- vindenergi
- Bioenergi (d.v.s. energi från biomassa – huvudsakligen trä)
- Geotermisk energi (jordvärme)
- Vattenenergi.
Även om hela världen vill byta till alternativa energier, åtminstone officiellt, har det egentligen inte hänt så mycket.
CO2-balanser av energikällor
Det finns olika beräkningsmetoder för att räkna ut CO2-balanserna för de olika energikällorna. Beroende på synvinkel finns det också olika resultat inom vetenskapen. I nuläget kommer jag därför inte att gå in på exakta siffror.
Det är dock viktigt att förstå proportionaliteten: Vatten- och vindkraft är i det minimala intervallet för CO2-utsläpp. Solenergi orsakar dock 10 gånger så mycket CO2-utsläpp som vattenenergi. Här är vi fortfarande i det ofarliga området.
Eftersom produktion av el med naturgas redan orsakar cirka 100 gånger så mycket koldioxid som vattenkraft. Brunkol och stenkol samt råolja släpper till och med ut cirka 200 gånger mängden CO2.
Som en motsvarighet till regenerativa energier betraktas kärnenergi ofta med förakt. Och av en bra anledning. Eftersom katastroferna i kärnkraftverken i Tjernobil den 26 april 1986 och Fukushima den 11 mars 2011 kostade tusentals människoliv. Ser man dock bara till CO2-balansen så finns det inget att klaga på. Eftersom kärnenergi inte ens släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser som vindenergi.
Så är kärnenergi verkligen så dålig?
Fossila bränslen och kärnkraft används för närvarande mycket mer
För närvarande är vi fortfarande främst beroende av fossila bränslen och kärnkraft. Men vad är det egentligen?
Fossila bränslen
Dessa inkluderar främst kol, olja och naturgas. Med andra ord ämnen som härstammar från djur eller växter för århundraden eller årtusenden sedan. Under förbränningsprocessen reagerar det ingående kolet med syre: koldioxid produceras – dvs CO2.
Kärnenergi
Kärnnergi genereras i kärnkraftverk genom att atomer kolliderar mot varandra. Explosionen genererar värme. Ångan som genereras från kylvattnet driver turbinerna. Och detta skapar elektricitet.
Både säkerheten och miljöpåverkan från kärnenergi är extremt beroende av vilken teknik som används. Även om betydande framsteg redan har gjorts driver stora delar av världen fortfarande kärnkraftverk, vilket innebär två allvarliga problem:
Högradioaktivt avfall genereras, som ofta inte återanvänds. Om kylsystemen misslyckas kan en härdsmälta inträffa.
Är fossila bränslen och kärnenergi verkligen så dåliga?
Huruvida fossila bränslen eller kärnkraftverk är mer skadliga kan bedömas inte bara utifrån CO2-utsläpp utan också utifrån antalet dödsfall. Det är svårt att seriöst jämföra detta i siffror. Eftersom arbetsförhållandena och tekniska status för respektive kraftverk är väldigt olika över hela världen.
Naturligtvis är radioaktiv förorening som dödsorsak mer destruktiv i de flesta människors uppfattning än dammfel i vattenkraftverk. Men dessa har också kostat människoliv.
I alla fall klassificerar vissa studier antalet dödsfall från kärnenergi på samma nivå som antalet från förnybar energi. Framför allt kräver dock kolkraftverk obestridligen det överlägset högsta antalet dödsfall.
Dessutom är den nya generationen kärnkraftsteknik inte bara betydligt säkrare än den ”gamla” tekniken från Chernobil och Fukushima. Det är också kapabelt att återvinna kärnavfall som redan har genererats.
Vänligen missförstå mig inte: Jag är inte en förespråkare för kärnenergi. Men jag tror att det är viktigt att vi kritiskt ifrågasätter alla möjligheter innan vi blir entusiastiska över det eller ens demoniserar det.
Så vi har också det preliminära svaret: Ja, under rådande förhållanden skulle det vara bättre att stänga kol- och kärnkraftverk idag än i morgon. Innan Framför allt måste produktionen av energi från kol upphöra. Och såvida vi inte är villiga att anamma den senaste kärnkraftstekniken betyder det att vi behöver energiomställningen. Och snabbt!
Förutsättningar för energiomställningen
Vi behöver långtidslagring så att alternativa energier kan användas till största delen. Särskilt solenergi är säsongsbetonad. Däremot stängs vindkraftverk tillfälligt av eftersom nätet från vindkraftsparkerna är överbelastat.
Långtidslagring
Vätgasteknik kan spela en avgörande roll för att lagra el. Med så kallade power-to-gas-system är det möjligt att omvandla den alstrade elen till syntetisk gas och att i sin tur använda denna i form av el efter behov. Tyvärr är tekniken fortfarande omogen och framför allt oekonomisk.
Utbyggnad av förnybar energi
Men det är också ett faktum: Vi här i norra Europa har inte förutsättningar att generera tillräckligt med sol- och vindenergi. Vår kapacitet är säkerligen tillräcklig för att tredubbla utbudet av förnybar energi. Ändå kommer många länder alltid att vara beroende av utländsk förnybar energi.
Förnybar energi – nackdelar
Å andra sidan kan man inte villkorslöst gå med på användningen av regenerativa energier. Vindkraftverk är till exempel ansvariga för att tusentals fåglar kolliderar varje år bara i Sverige. Dessutom avverkas många skogsområden för att bygga vindkraftverk. Vattenkraften kräver också regelbundna ingrepp i ekosystemet. I slutändan har varje energikälla sina fördelar såväl som sina nackdelar. Vi måste avgöra vilket som är det minsta onda.
Grön el – ditt bidrag till att rädda miljön
Lyckligtvis är det relativt enkelt att stödja övergången till regenerativ energi: Välj helt enkelt den gröna elpriset från din energileverantör. Med detta främjar du investeringar i alternativa energier. Men var försiktig: I många länder kan varje leverantör kalla sin tariff för grön el så snart som minst 50 % av den kommer från förnybara källor. Den andra hälften kan mycket väl förorena vår miljö.
Mitt tips: Sök och kontrollera – så långt det är möjligt – hur stor andel som faktiskt kom från förnybar energi. Mycket viktigt : Det finns bara ett fåtal elleverantörer som erbjuder riktig, ren energi.
Genom att minska användningen av fossila bränslen vill vi i första hand bidra till att minska växthusgaserna. Och på så sätt kan vi också stoppa konsekvenserna av klimatförändringarna.