Tetra Pak eller returglasflaskor? – Vad är mer hållbart? Svaret kan tyckas självklart till en början, men beror på flera faktorer. Kartonger är lättare, lättare att förvara och kan oftast hålla innehållet längre. Men låt oss se vad vi gör med vår miljö med Tetra Pak-återvinning!
Tillverkare av dryckeskartonger
Först de goda nyheterna: de tre största dryckeskartongtillverkarna Tetra Pak, SIG combibloc och Elopak offentliggör regelbundet sina produktionsprocesser, främst i form av hållbarhetsrapporter. Detta visar att majoriteten av förpackningskomponenterna kommer från certifierade och kontrollerade källor. Det sägs också att återvinningsgraden har ökat de senaste åren.
De produktions- och återvinningsprocesser som tillverkarna använder är nästan identiska. Så när jag hänvisar till ”Tetra Pak återvinning” nedan menar jag också konkurrenter.
Tetra Pak-komponenter
Dryckeskartongerna har flera lager utöver den ofta befintliga plastförslutningen. Tetra Pak består av ca 3/4 kartong – dvs träfibrer som är biologiskt nedbrytbara. Men aluminiumfolie och polyeten (dvs plast) ingår också. Alla tre komponenterna uppfyller sitt syfte. Endast med denna beläggning är långvarig och robust förpackning av innehållet möjligt.
Strikt separering av olika material i återvinningsanläggningar är en absolut förutsättning för återvinning. Så hur är Tetra Pak återvinning möjlig? Varför ska dryckeskartongerna ha en så bra ekologisk balans?
Tetra Pak återvinningsprocess
Det krävs ingen deposition för Tetra Pak. Detta beslutades av lagstiftaren eftersom återvinningsgraden för förpackningarna inte gör det nödvändigt.
Tetra Pak återvinningsgrad
Förpackningsförordningen, som har avskaffats sedan 2019, beskriver dryckeskartongförpackningar som ”ekologiskt nyttiga”. Detta skulle kunna användas för att motivera avståendet av den obligatoriska depositionen. Begreppet ”ekologiskt fördelaktigt” finns inte längre i den nya förpackningslagen. Detta beror främst på att det råder oenighet om återvinningsgraden.
De senaste åren har påståendet varit att återvinningsgraden ska vara mer än 70 % för att även förpackningen ska kunna släppas ut på marknaden utan pant. Dessa 70 % inkluderar dock inte alla Tetra Paks som säljs, utan endast de som når återvinningsanläggningen efter användning.
Samtidigt bakar företaget Tetra Pak också små förpackningar. Tetra Paks webbplats uppger att den globala återvinningsgraden bara var 26 % 2018.
Bara var fjärde Tetra Pak återvinns? – Det är omkring den genomsnittliga plaståtervinningsgraden i allmänhet.
Så här hamnar dryckeskartongen i återvinningsanläggningen
Låt oss sedan ta en titt på vad som händer med dryckeskartongen efter användning:
För det första, 20 % av alla återvinningsbara förpackningar hamnar inte i rätt sopsorteringsfack. Detta beror delvis på konsumenternas okunnighet. Å andra sidan är det många som helt enkelt inte bryr sig om vad som händer med förpackningen. Och allt som hamnar i papperskorgen kan inte återvinnas.
Beroende på förpackningens skick hamnar ytterligare 10 % av förpackningen inte i återvinningsprocessen eftersom sorteringsmaskinen inte kan identifiera den som återvinningsbart. Men åtminstone de flesta Tetra Paks är igenkända tack vare infraröd teknik.
Så bara cirka 70 % av alla Tetra Paks har chansen att återvinnas. Att i slutändan endast 26 % återvinns beror delvis på global avfallshantering. Å andra sidan beror det på den kostsamma återvinningen av dryckeskartongerna.
Tetra Pak återvinning – Processen
I en så kallad pulper, det vill säga ett blandningskar, separeras kartongfibrerna från förpackningens övriga komponenter. Vid mikrofoliering rengörs massan och bearbetas till wellpappbaspapper. Du kan till exempel göra pizzalådor av den.
De så kallade rejekten (aluminiumfolie och polyeten) används som bränsle för cementverk. Det är därför ett substitut för fossila bränslen.Denna process, känd som ”energiåtervinning”, är åtminstone bättre än att bara bränna avfallet.
För att återigen sammanfatta: Återvinningsresultatet för Tetra Paks är att åtminstone en del av pappersmassan för kartonger återvinns. Resten kommer att brännas!
Och förresten: Speciellt i Sydostasien hittar du massor av Tetra Paks producerade i Europa både på land och i havet.
Tetra Pak vs. pant
En studie går till botten med frågan om huruvida dryckeskartongerna faktiskt klarar sig så dåligt miljömässigt jämfört med returflaskor.
Inte bara de rena återvinningsfaktorerna, utan även CO2-utsläppen togs i beaktande.
Returglas återvinns i genomsnitt 25 gånger, medan dryckeskartonger endast till 26 % återvinns, enligt tillverkarna. En ren titt på återvinningsprocessen gör att panten ser bättre ut utan tvekan.
Enligt studien används färre fossila resurser för produktion och transport, vilket innebär att mindre CO2 släpps ut. Detta beror dock främst på att pantsystemet inte fungerar tillräckligt, speciellt för mjölkflaskor. Om det fanns fler påfyllningsplatser skulle transportvägarna kunna förkortas.
Ändå: Jag tvivlar på om koldioxidbalansen i dryckeskartonger fortfarande är lika bra om man tar hänsyn till energiåtervinning. Det bör dock noteras att alla typer av förpackningsmaterial är skadliga för klimatet.
Varför krävs ingen pant för Tetra Paks?
Att Tetra Pak är ekologiskt värdefullt bör motbevisas. Ur min synvinkel är två alternativ tänkbara för politik och industri:
Obligatorisk pant för alla förpackningskartonger: Detta skulle åtminstone kunna öka återvinningsgraden. Det skulle dock innebära att det skulle behövas fler insättningsautomater. Dessutom skulle det bli ett ökat behov av städning och mer förvaringsutrymme skulle behövas. Dessutom är vår återvinningskapacitet redan i hög grad uppnådd över hela världen. Det betyder: Den obligatoriska panten för Tetra Pak kostar först och främst de nödvändiga investeringarna, vilket i slutändan skulle påverka konsumenten och skattebetalarna.
Fokusering på pant: Man måste dock tydligt erkänna att man skulle behöva göra eftergifter när det gäller hållbarhet.
Jag kan därför redan föreställa mig varför lagstiftaren inte kan förmå sig att ta upp en pant på Tetra Pak. Av denna anledning måste vi som konsumenter återigen användas för att initiera vändningen.
Tetra Pak återvinning
Vi behöver ingen Tetra Pak-återvinning om vi slutar köpa våra produkter i dessa dryckeskartonger. Visserligen är det ibland mer komplext. Jag vill inte få dig att ge upp Tetra Pak helt. Men jag skulle vilja visa er alternativen.
I de flesta hushåll används Tetra Pak för drycker (särskilt mjölk och juice) och yoghurt. Om du letar efter ett förpackningsalternativ, använd returglasflaskor. Använd inte rena plastflaskor. Du gör det bara värre på det sättet. Glasflaskor kan inte hålla dryckerna så länge. Omvänt kan du inte lagra dem i de mängder du kan ha varit van vid. Du kan också behöva kyla drinkarna oöppnade från början.