Att cykla sparar pengar och gör dig friskare. Framför allt hjälper du till att stoppa klimatförändringarna med din cykel genom att minska dina utsläpp. Det är därför glädjande att allt fler använder sina cyklar inte bara för fritidsaktiviteter utan även för att ta sig till stan och till jobbet. Men det kan bli några fler.
Cykla till jobbet
Även om folks jobb bara är några kilometer hemifrån är det normalt för många att resa med bil.
Varför gör man detta mot sig själv i rusningstid? Det tar ofta betydligt längre tid att ta bil än att cykla i dessa fall. Samtidigt sitter du i bilen och sedan sätter dig på kontoret och är därmed inte ute i friska luften.
Och ännu värre: Vad gör man med miljön med den genom åren?
Cykeln är helt enkelt mer praktisk än en bil Det som borde vara uppenbart för andra är: medan bilarna sitter fast i trafiken kan du åka förbi alla trafikanter. Du kan praktiskt taget parkera din cykel framför kontorsdörren. Och du kommer till jobbet med ett klart huvud eftersom du har rört på dig.
Bortsett från det kommer varaktigheten av din pendling till jobbet minska – förutsatt att du inte har alltför långt till jobbet.
Men faktum är att nästan 50 % av alla bilresor i storstäder är mindre än 5 km. Detta innebär att varannan person gör misstaget att köra bil, fast det skulle gå snabbare med cykel.
Cykling är hälsosamt och ger livskvalitet
Speciellt som skrivbordsarbetare i mitten av 30-årsåldern riskerar du att få högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och alla tillhörande sekundära sjukdomar i vardagen. Om du cyklar varje dag kan du minimera risken avsevärt.
Förresten, du kan också befria dig från stressen på jobbet på cykeln. Arbetsgivare har sparat miljoner på att ha cyklar, baserat på en holländsk studie, genom att sänka andalet dagar som anställsa är sjuka.
Bilar förorenar
Varje bil registrerad i Sverige kör i genomsnitt 14 200 km om året. Enligt CO2-Online släpper du ut i snitt 2,35 kg koldioxid för varje liter bensin. Så om du kör 10 000 mil med bil på ett år med en förbrukning på 10 liter per 100 mil kommer du betala 2,35 ton CO2.
Enligt Statista släpper var och en av oss ut 7,9 ton CO2 per år.
Så du kan göra mer än en fjärdedel minska dina CO2-utsläpp genom att klara dig utan en personbil. Och som en god medborgare hjälper du Förbundsrepubliken Tyskland att minska utsläppen av växthusgaser med totalt 40 procent som planerat.
Visserligen kan vi bara uppnå de 2,35 ton CO2-minskning per capita som beskrivs ovan om ingen av oss skulle köra bil längre. Man beräknar dock att på en arbetssträcka på 5 km genom att byta från bilen till cykeln skulle åtminstone 300 kg CO2 mindre släppas ut.
Livscykelbedömning av bilar
Låt oss titta på hela livscykeln för en bil: Innan bilen kan köra måste den först produceras och sedan återvinnas. Det kostar energi och råvaror. Om elen som används är genererad från förnybar energi är den ekologiska balansen åtminstone något mildare än när koleldade kraftverk är inblandade.
Men vem kontrollerar om tillverkaren producerar med grön el? Förresten: Enligt en studie av ADAC är elbilar bara mer miljövänliga än förbränningsmotorer efter en genomsnittlig körsträcka på runt 50 000 mil. Detta beror på att produktion och återvinning av elbilsbatterier är betydligt mer skadlig för miljön.
Är elcyklar miljövänliga?
Användningen av elcyklar är klimatneutral om du laddar batteriet med riktig grön el. Precis som elbilar använder elcyklar också litiumjonbatterier. De så kallade sällsynta jordartsmetallerna används för detta och tillverkarna släpper även ut CO2 under tillverkningen.
Med hänsyn till din hälsa och klimatförändringar är elektroniska cyklar så att säga lightversionen av klassiska cyklar. De kräver mindre av dina muskler och din kondition och är sämre för miljön. Men allt detta är ändå bättre än att köra bil.
Cykling sparar pengar
Låt oss göra en snabb uträkning av hur mycket du kan spara på att cykla. Låt oss se hur mycket du sparar om du helt byter ut bilen mot din cykel. Alternativt kan vi räkna ut hur mycket du sparar om du bara använder cykeln som tillägg. Så för vägen till jobbet.
Cykeln som ersättning för bilen
En enkel cykel håller lätt i 20 år. Om du låter utföra en besiktning en gång per år kan du anta max 2000 kr per år.
Det finns ett brett utbud av hur mycket du kan spendera på en bil. Låt oss anta en anständig begagnad bil värd 100 000 kr med en livslängd på 10 år som kostar 5000 kr om året i försäkring och skatter. Och med vilken man kör 10 000 mil om året. För att hålla beräkningen så enkel som möjligt antar vi att bränslet kostar 100kr per 100 km. Vi uppskattar reparationer, däckbyten, till i genomsnitt 8000kr per år.
- Resultatet per år för en bil enligt följande.
- 1 0000 kr avskrivning (inköpspris / nyttjandeperiod)
- 5000kr försäkring/skatter
- 8000kt reparation, däckbyte
- 1 0000 kr bränsle
- 33 000 kr totalt
Så om du säljer din bil och bara cyklar, sparar du över 30 000 kr per år baserat på den här exemplet. Du kan då lägga en del av detta sparande på lokal kollektivtrafik då och då.
Cykeln som ett komplement till bilen
Vad sparar du om du inte säljer din bil direkt? Istället cyklar du bara till jobbet. Låt oss anta en pendling på 5 km. Så dit och tillbaka 10 km. Med ett snitt på 220 arbetsdagar kör du alltså 2 200 mil per år.
Låt oss anta bränslekostnaderna på 10 euro för 100 km, du sparar 2200kr per år. Dessutom blir det mindre slitage.
Cykling: fördelar och nackdelar
Det var en omfattande vädjan för cykeln. Jag sammanfattar fördelarna vid denna punkt:
- Cykling är hälsosamt.
- Du sparar pengar.
- Cykeln är klimatneutral.
- Du är snabbare på korta sträckor än med bil.
Ändå vill jag inte dölja det faktum att cykling har en stor nackdel:
- Det är bara inte lika bekvämt som andra transportmedel.
Detta gäller särskilt vid dåligt väder. Ändå: Just för att många vill minska sitt ekologiska fotavtryck sätter de sig nu på sin cykel i regn och kyla samt för längre sträckor.
Även om det ibland är svårt, bör du alltid komma ihåg den här meningen:
”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Detta uttalande är mitt motto, särskilt på hösten och vintern. Och eftersom jag föregår med gott exempel (eller snarare för att hon inte har något annat val) tar det kära barnet också till sig detta ordspråk på väg till daghemmet.
Därför: klä dig varmt och låt oss sätta igång. Om det regnar rekommenderar jag en regnponcho. Om du inte har en, skaffa en.
Faror på vägen
Tyvärr finns det en annan nackdel:
Cykling är inte helt säker.
Däremot har antalet trafikdöda minskat avsevärt. Under samma period minskade dock antalet dödade cyklister med endast 31 procent.
Man måste inse att man som cyklist är den svagaste länken i trafiken. Både förare och fotgängare förväntar sig ofta inte dig, trots att du följer trafikreglerna. Det är därför:
- Kör alltid passivt (även om du faktiskt har rätt).
- Bli inte arg för att andra förbiser dig.
- Och se till att ha hjälm.
Fler och fler människor sätter sig på sina cyklar
Det finns trots allt redan initiala framgångar. Enligt Greenpeace cyklar vi idag i snitt 20 procent fler kilometer än 2008. Och inte bara medborgarna har insett fördelarna. Politikerna i städer har också förstått det. Investeringarna växer mycket långsamt. Men något rör sig. Kommunerna arbetar för att främja ytterligare cykelvägar och andra cykeltrafikanläggningar för byggandet av cykelvägar.