Vad kan vi inte göra för vår miljö? Det finns så många sätt att minska våra CO2-utsläpp.
Men var finns den största besparingspotentialen? Vad fungerar bäst? Ska vi i första hand fokusera på en kost som släpper ut så lite växthusgaser som möjligt? Eller är det viktigare att använda förpackningsfria produkter när man handlar? Vad gör flygtrafik och bilkörning? I denna artikel tittar vi närmare på vad du kan göra åt dina koldioxidutsläpp.
CO2-utsläpp – fakta
Varje svensk släpper för närvarande i genomsnitt 8 ton CO2-ekvivalenter per år.
Å ena sidan betyder det koldioxid (CO2) i sig. Men detta inkluderar även de andra växthusgaserna. Alltså främst metan och dikväveoxid. Men 1 kg metan har 21 gånger större inverkan på den globala uppvärmningen än 1 kg CO2. Och lustgas har till och med en 310-faldig effekt. Därför vägs CO2-ekvivalenterna därefter.
Av de 8 ton CO2-ekvivalenter är en övervägande majoritet ton ren CO2.
Låt oss först ta en titt på fördelningen av CO2-utsläpp från privata hushåll. Vid 75 % faller största andelen i områdena ”Bostäder”, ”Transport” och ”Mat”.
CO2-utsläpp – mat
Varje svensk orsakar i genomsnitt knappt 2 ton växthusgaser genom sin kost. Särskilt slående: majoriteten av CO2-ekvivalenterna orsakas av produktion av animaliska produkter. Framför allt handlar det inte om koldioxid, utan om metan och dikväveoxid.
Tyvärr släpper vi inte bara ut ett flertal växthusgaser genom konsumtion av kött och mejeriprodukter. Animaliska produkter kräver också extrem vattenkonsumtion jämfört med vegetabiliska livsmedel. De överlägset minst miljövänliga är nötkreatur.
Framför allt visar följande tabell från artikeln från det federala miljöministeriet de skillnader som vi kan orsaka genom vår kost:
Dessutom bör vi ta hänsyn till att produkter från ekologiskt jordbruk släpper ut cirka 5 % mindre CO2-ekvivalenter än konventionella livsmedel.
CO2-utsläpp – transport
Sverige släppte år 2021 ut capita 9,4 miljoner ton CO2-ekvivalenter för trafik. Och det är 95% på grund av bilar och lastbilar. Det är sant att bilar har blivit betydligt mer energieffektiva och mindre förorenande under de senaste 25 åren. Men antalet registreringar i Sverige har också ökat drastiskt. Därför kunde CO2-balansen inte förbättras på detta område. Flygresor är knappast en faktor. Men det beror bara på de statistiska undersökningarna. Eftersom endast inrikes tysk flygtrafik ingår.
CO2-utsläpp från att leva
Dessa inkluderar direkta utsläpp (rumsuppvärmning och varmvatten) och indirekta utsläpp (el som krävs för elproduktion i kraftverk). Av de resulterande CO2-utsläppen, är mer än 60 % hänförliga till uppvärmning av hem.
Plast är skadligt för miljön och cancerframkallande, förorenar havet och dödar djur. När det gäller koldioxidavtrycket är plast ofta överskattat. En artikel rapporterar att varje år släpps bara 3 kg CO2 ut av varje Europeisk medborgare på grund av deras plastkonsumtion. Mätt mot de genomsnittliga CO2-utsläpp som var och en av oss orsakar per år är det inte en betydande andel.
Så vi kan dra slutsatsen att minskning av plastavfall utan tvekan är en viktig byggsten för att rädda miljön. Men det finns inget samband med minskningen av växthusgaser.
Hur mycket CO2 kan vi fortfarande förbruka?
Forskare har beräknat att för närvarande 41 gigaton CO2 per år släpps ut i atmosfären över hela världen. Och det finns en chans på 50:50 att vi (från och med januari 2020) fortfarande får använda maximalt 430 gigaton för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius sedan förindustriell tid.
I klartext betyder det att det är relativt troligt att vi har missat klimatmålet om cirka 10 år. Och när vi väl nått 1,5 graders global uppvärmning kan vi anta att till exempel permafrosten i Arktis börjar smälta. Detta frigör i sin tur mer växthusgaser och kan leda till en kedjereaktion.
För att uttrycka det mycket försiktigt: vi måste göra något!
CO2-utsläpp – det är här besparingspotentialen ligger
Så vad kan vi lära oss av fakta? Låt oss först titta på områdena ”näring” och ”boende” igen. Vi måste äta och dricka och de flesta av oss har rätt att ha tak över huvudet. Omvänt kommer vi att fortsätta att släppa ut växthusgaser. Vi kan dock se till att vi minskar dem.
Ät mer växtbaserade produkter! Du kan se från ovanstående tabell från miljöministeriet att veganer orsakar nästan 1 ton CO2-ekvivalenter mindre än köttätare varje år. Andra forskare ser till och med skillnaden på 2 ton. Det är i alla fall uppenbart att din kost är en avgörande hävstång i ditt koldioxidavtryck.
Min rekommendation: Försök inte gå från köttätare till vegan på en gång. Ta små steg och undvik animaliska produkter här och där. Även om du inte äter en fullständig växtbaserad kost, gör varje liten bit av att skära bort animaliska produkter stor skillnad.
Minska fossila bränslen! Att avstå från fossila bränslen påverkar i första hand din livssituation. Den genomsnittliga svensken orsakar 2,4 ton CO2-utsläpp genom uppvärmning av rum. Naturligtvis vill jag inte förvänta mig att du ska bo i en kall hydda på vintern. Ändå finns det några justerskruvar. Så vad kan du göra för att spara på fossila bränslen?
CO2-besparingar i hemmet
Om du använder gas för uppvärmning, byt till grön gas! Som tur är använder vi i Sverige inte gas för uppvärmning i så hög utsträckning. Det finns även leverantörer som har produkter med CO2-kompensation. Detta neutraliserar CO2-utsläppen från klimatskyddsprojekt. Det finns också möjlighet att tillsätta biogas till naturgasen
Minska din rumstemperatur! Varje grad minskar din CO2-utsläpp.
Korsdag! Det är bättre att öppna fönstren helt en eller två gånger per dag i 5 minuter än att permanent vädra.
Minska varmvattenbehandlingen! Fundera på om du kan ta en kortare eller kallare dusch och tvätta händerna.
Isolera! Sammantaget är isolering naturligtvis ett stort problem. Ta en titt på dina fönster och dörrar. Isolering kan minska värmeförlusten. Det kan räcka med en enkel tätningstejp
Utöver gasförbrukningen bör du givetvis också vara uppmärksam på lägsta möjliga strömförbrukning. Dessutom är grön el såklart obligatoriskt. Men även här finns skillnader. För det finns leverantörer som huvudsakligen genererar el från förnybar energi. Andra erbjuder detta 100%.
Undvik att ta bilen så ofta som möjligt
Jag kan förstå dig om du fortfarande har en bil framför dörren. Det är också okej, för det är bekvämt. Dessutom är det alltför ofta tydligt att kollektivtrafiken fortfarande är för dyr och ibland opålitlig. Ändå rekommenderar jag dig: Gå, cykla eller ta bussen och tåget. Och så ofta som möjligt. Se bara din bil som reserv.
10 liter bensin orsakar cirka 40 kg CO2. Så om du kör 10 000 km om året orsakar du nästan 4 ton CO2-utsläpp. Det kan du räkna ut själv på myclimate. Där kan du också ta reda på hur mycket CO2 du släpper ut genom flygresor eller kryssningar.