Hur du Blir Självförsörjande- Bästa Tips

Att tänka på självförsörjande liv kan kännas som något trevligt för många. Att inte vara beroende av att snabbköpet är öppet för att köpa färsk frukt och grönsaker, är självförsörjande på vatten och kanske till och med genererar din egen el – det vore bra. Men du kan inte leva helt självförsörjande i Sverige.

Men vad som fungerar och är faktiskt inte så komplicerat: Vidta några åtgärder som gör att du kan leva så självförsörjande som möjligt och därmed ger dig känslan av att leva nästan självständigt.

Lev självständigt och ta hand om dig själv – drömmen för många tyskar. I grund och botten är denna dröm inte så svår att förverkliga. Men exakt hur fungerar ett självförsörjande liv?

Självförsörjande liv i Sverige

”självförsörjande, inte beroende av någon”

Enligt mer än hälften av alla svenskar över 14 år är att vara självständig eller att till stor del kunna bestämma sina egna liv viktigt. Många skulle också vilja försörja sig själva och vara så oberoende som möjligt av staten. Det är därför rimligt att säga att det finns en stor önskan om en självförsörjande livsstil. Men ”att vara självförsörjande” – vad exakt gör betyder det egentligen?

Självförsörjande kan beskrivas soma att inte vara beroende av någon. Andra definierar självförsörjning som ett hushålls fullständiga eller partiella självförsörjning med varor och tjänster.

Det är precis vad man brukar tala om i vardagsspråket när man talar om självförsörjande liv. Men en del förstår det också som fullständigt oberoende från vilken statlig ledning som helst, eller alla regler och förordningar – som politiskt tenderar mot anarki.

Att leva helt självständigt är i den mening som nyss beskrivits , inte möjligt i Sverige. Ändå kan en rad livsområden utformas så att man kan känna sig så självförsörjande som möjligt. Denna självförsörjning börjar med att odla dina egna grönsaker och örter – eftersom självförsörjningsträdgården ger ett självförsörjande liv är oftast i fokus. Men självförsörjningen slutar inte här. Det går över bevarande av mat och egen vattenförsörjning samt elproduktion och ellagring, till en i grunden förändrad konsumtion.

Det kan låta ganska komplicerat. Men det arbete man investerar för att kunna leva självförsörjande lönar sig med en rad fördelar.

Fördelarna med att vara självförsörjande

Ett självförsörjande liv är nästan alltid ett friare liv. För om man till exempel producerar en del av sin mat själv i sin egen trädgård och genererar sin egen el så är man inte längre så beroende av konjunkturen. Känslan som detta skapar kan vara enormt befriande.

De åtgärder som beskrivs ovan brukar också leda till att du sparar pengar. Att ständigt köpa färsk mat från snabbköpet är dyrare i längden än att bara gå till sängarna i din egen trädgård. Speciellt när det kommer till egen elproduktion kan man behöva satsa lite mer pengar i början, men självförsörjning lönar sig nästan alltid på lång sikt i alla avseenden.

En ytterligare effekt som vanligtvis uppstår när man byter till en självförsörjande liv är ökningen av frivilligt avstående. Ju mer självförsörjande du vill leva, desto mindre kommer du att vilja köpa, konsumera och konsumera över tiden. Detta sparar pengar, stress, tid och rädsla för materiella saker. För någon gång kanske du bara har det du verkligen behöver och använder.

En del av ett självförsörjande liv är också vanligtvis ett hälsosammare sätt att leva och framför allt.

För om du vill odla och producera en del av maten du äter i din trädgård själv så får du automatiskt mycket färskt.

Självförsörjning som en del av självförsörjning får dig också att vara utomhus mycket. Oavsett om det är att odla grönsaker i trädgården eller samla in örter och bär i skog och äng – naturen och det självförsörjande liv hör helt enkelt ihop.

Om du vill leva självförsörjande kan du inte bara sitta och vänta på att allt runt omkring dig ska bli till.

Du måste bli aktiv. Och det är precis en annan fördel med ett självförsörjande liv: det tvingar dig inte att vidta några specifika åtgärder och det finns ingen fast möteskalender. Ändå kommer du att röra på dig och ta dig an många utmaningar för att förverkliga idéer och beslut.

Bara odlingen av frukt och grönsaker och skötseln av din självförsörjande trädgård kommer att utmana dig om och om igen och ge dig nya uppgifter. Detta håller dig mentalt och framför allt fysiskt i form.

I slutändan, med ett självförsörjande liv gör du också automatiskt miljön en tjänst. Får du ut mer från trädgården kör du mer sällan till snabbköpet och förbrukar därmed ingen CO2 (cykling är förstås ett undantag). Om du inte längre köper grönsaker, utan odlar dem själv i din trädgård, finns det inget plastförpackningsavfall. Och om du reparerar saker oftare än att köpa allt nytt direkt, måste färre nya saker produceras och gamla slängas. Allt detta gynnar naturen

Personer i hushåll som är självförsörjande äter vanligtvis hälsosamt och balanserad.

7 steg till en vardag som är så självförsörjande som möjligt

1. Självförsörjande boende

Många som redan lever självförsörjande har till en början lämnat sin vanliga boendemiljö. Du har precis ”bantat ner” när det kommer till att leva och har övergått till minimalism. Oavsett om det är ett litet hus, en ombyggd skåpbil, en husvagn eller ett litet trähus på en gård – alla dessa och många andra boendeformer gör livet självförsörjande enklare. Speciellt om det lilla hemmet gränsar till tillräckligt med grönyta som kan användas för odling.

Mindre stugor och bostadsutrymmen använder mindre resurser, och de flesta viktigare, mindre el. Bor du självförsörjande på en ganska liten yta kan du ibland frigöra dig från elleverantörer och producera din egen el.

Solcellssystem och tillhörande solcellslagringssystem som är överkomliga för nästan alla idag gör det möjligt att inte bara generera el från solen, utan även att lagra den permanent. Solcellslagringssystem är därför den ultimata vägen till en oberoende elförsörjning. Det viktiga är att du var uppmärksam på olika kriterier när du gör ditt val, eftersom elbehov och önskemål om självförsörjning för varje hushåll är fortfarande där en gång är annorlunda.

Ett eget solsystem på taket gör dig också oberoende av strömförsörjningen.

2. Att producera och konservera mat

En del av ett självförsörjande liv inkluderar naturligtvis, att odla sin egen mat i sin egen trädgård och bevara den. Särskilt den andra punkten är viktig, eftersom du inte kommer att ha tillräckligt med färsk mat tillgänglig under alla tider på året. Du kan lägga in grönsaker och många typer av frukt, koka upp, torka eller jäsa.

Allt är mindre jobb än du tror och du kommer att belönas med burkar fulla av utsökt mat som alltid finns tillgänglig, även under vintermånaderna. En stor bieffekt: den konserverade maten ”förädlas” samtidigt genom de olika processerna och får väldigt individuella smaker.

Om du har plats för det i din trädgård och skulle vilja ha animaliska produkter ibland kan du till och med hålla några av dina egna djur. Lite höns, ett par gäss och kanske till och med ett eller två egna får, till exempel, ta inte upp stora områden.

Ägg, fårost och då och då en slaktad kyckling eller till och med en gås utökar din självförsörjande meny. Förresten, kycklingar kan också hållas i mitten av bostadsområden, eftersom de anses vara små djur. Endast fyra höns och en tupp är dock tillåtna. Det är också viktigt att du anmäler djuren individuellt till det behöriga veterinärkontoret och informerar djursjukkassan om att de hålls.

Kycklingar, honungsbin och liknande. berikar din självförsörjande trädgård

3. Använd trädgårdsprodukterna smart

Särskilt om du vill leva själv bör du veta hur du kan använda olika produkter från din egen trädgård på ett smart och mångsidigt sätt. Naturligtvis kan du alltid bearbeta och konsumera färsk frukt och grönsaker direkt. Men du kommer också att ta upp övermogen frukt om och om igen, till exempel. Detta ska absolut inte hamna i papperskorgen direkt,

Eftersom den särskilt mjuka konsistensen och den ofta mer intensiva doften av övermogna frukter är ibland särskilt lämpliga för bearbetning. Du kan göra följande saker med övermogen frukt:

  • Torkad frukt
  • Fruktläder
  • Smoothies
  • Röd fruktgelé
  • Fruktvinäger
  • Fruktpuré
  • Fruktglass
  • Aromatiskt vatten

Örter från din trädgård är inte heller lämplig för att förädla måltider. Du kan ofta använda dem för att göra dina egna salvor och krämer eller oljor och teer, som är gjorda helt av naturliga material. Har du till exempel mycket groblad i din trädgård? Den kan bearbetas till en salva mot insektsbett och inflammation.

Vissa örter kan torkas och användas som te mot mensvärk, hudproblem och kramper. Många örter har helande egenskaper och gör att du kan bli lite mer självförsörjande som en del av din trädgård, kanske också medicinskt.

4. Kompostering

Självförsörjning omfattar även kompostering. För om man inte vill få sitt skräp plockat måste man se till att matrester och biologiskt avfall på något sätt försvinner. En kompost i ett hörn av din trädgård är inte bara ett enkelt sätt att bli av med skräp naturligt. Den förvandlar den till och med till fräsch och näringsrik jord, som du kan använda igen för dina grönsaks- eller örtbäddar.

En klassisk träkompost förvandlar ditt köks- och trädgårdsavfall till värdefull kompost

5. Skapa din egen vattenförsörjning och bli av med avloppsvattnet

Något mer komplicerat än att göra din egen mat är din egen, självförsörjande vattenförsörjning, vilket gör att du inte längre behöver använda kranvatten eller vatten på flaska från snabbköpet. Du behöver inte bara vatten att dricka, dina växter och bäddar behöver också vatten, så att din trädgård alltid blommar och håller sig frisk. I grund och botten är regnvatten som du samlar på fat en bra idé att ta hand om dina växter.

Om du behöver mer vatten och inte vill vara beroende av regnet kan du fundera på att borra en egen brunn i trädgården. I Sverige måste dock borrning av brunnar rapporteras till myndigheterna och godkännas av dessa.

Vill du förresten dricka gott eller regnvatten själv? Istället för att kanske bara använda det förutom att tvätta och duscha bör du definitivt förbereda det i förväg. Motsvarande reningsverk kan vara ganska dyra beroende på storlek, men dessa är vanligtvis överkomliga och betalar sig själva efter bara några år eller till och med månader.

För att förse dina egna bäddar med tillräckligt med vatten är ibland borrning av din egen brunn den bästa lösningen

6. Leta efter begagnat istället för nya varor

Om man är beroende av andra är det förstås desto mer irriterande om man ändå måste köpa olika saker om och om igen.

Förpackningsspillet och känslan av att stötta industriella kretslopp med ett nyköp, som man faktiskt kanske vill motverka, mjukar upp känslan av självförsörjning. Därför gäller följande: Försök alltid titta runt på olika portaler och olika börser först för att se om du kan hitta något som du behöver i begagnat skick.

Inte bara är begagnade varor ofta lika ” bra” och funktionella, som nya varor är de oftast mycket billigare. Så du sparar pengar med begagnade varor, skyddar miljön och gör även tidigare ägare som inte längre är användbara för något en tjänst.

7. Minska avfall och konsumtion

Detta för oss också till vår sista punkt och steg i självförsörjning: Du bör försöka konsumera mindre totalt sett och därmed producera mindre avfall. Detta gör ditt självförsörjande liv mycket lättare. De som lever självförsörjande har ju ofta inte längre ett vanligt, ”konventionellt” jobb och kanske inte har en normal inkomst.

Sparande och noggrann planering av inköp så att du inte har något överflödigt eller ens måste slänga dem är obligatoriska åtgärder i ett självförsörjande liv. Och även om du fortfarande gör ditt jobb normalt, du kommer att märka att att vara självförsörjande alltid innebär att klara sig utan och minska förbrukningen av alla resurser. Om du lyckas vänja dig vid ett så minimalistiskt, men ofta mer intensivt liv, kommer du ibland att kunna uppleva en helt ny känsla av frihet.

Lämna ett svar

Liknande inlägg