Hur du Odlar Hållbart – Miljövänlig Trädgårdsskötsel

Klimatskydd är på allas läppar. Jordbrukare och skogsägare klagar på stora förluster till följd av förändrade klimatförhållanden, vilket återspeglas i våldsamma stormar och ovanligt långa torrperioder här i landet. Detta leder ibland stora förluster i spannmåls-, grönsaks- eller jordgubbsodling. Den som odlar sin mat i sin egen trädgård eller på balkongen utan att använda bekämpningsmedel agerar hållbart i många avseenden och gör därför ett viktigt bidrag till klimatskyddet.

Säsongsbetonad och regional – din egen trädgård som grund för klimatskydd

Odla din egen frukt och grönsaker, vilket inte bara är hälsosamt, utan också snabbt ger en ny uppskattning för mat. Man får en känsla för när vilka grödor som är ”i säsong” eller när de måste odlas eller importeras under energikrävande förhållanden.

Tomater i december tenderar till exempel att verka ”spanska” för en grönsaksodlare och är inte precis en av de klimatvänliga måltiderna på tallriken på vintern på grund av långa transportvägar och hög vattenförbrukning. Å andra sidan, genom att odla egna grödor i köksträdgården och vara mer medveten om konsumentbeteende kan energi och långa transportvägar sparas.

Med din grönsaksträdgård eller balkong skapar du de perfekta förutsättningarna för trädgårdsarbete nära naturen och gör din del för att skydda miljön.

Men det finns några tips på hur du kan trädgårda ännu mer hållbart i ditt grönsaksparadis!

Jorden

Den mest värdefulla resursen i din grönsaksträdgård är jorden. I bästa fall innehåller jorden alltid rätt mängd och koncentration av näringsämnen. Eftersom vi tar bort näringsämnen genom vår grönsaksskörd är ytterligare vård och skydd av jorden väsentligt. Användbara jordorganismer främjas genom nästan naturlig vård. Dessutom stärker näringsrik jord dina grönsaksväxter och gör dem mindre mottagliga för sjukdomar.

Våra 5 bästa tips för en näringsrik jord i grönsaksträdgården:

1. Använd organisk gödsel: En jord som används för trädgårdsskötsel och jordbruk bör användas. Vi rekommenderar användning av organisk gödselmedel. Det är produkter av animaliskt och/eller vegetabiliskt ursprung som sönderfaller långsamt och tillför värde till trädgårdsjorden.

2. Spara vatten genom att hacka: Under trädgårdssäsongen bör du regelbundet hacka jorden runt dina grönsaksväxter. Detta håller jorden permanent lös och välluftad. En lös trädgårdsjord kan absorbera regnvatten och bevattningsvatten bättre. Att hacka tar också bort ogräs. Du kan helt enkelt låta dem torka ut på sängen när solen skiner.

3. Kompostering handlar om att studera: Gör din egen näringsrik jord med ditt trädgårdsavfall. Med en komposthög i trädgården kan du använda resterande näring från växtrester och återföra dem till jorden som färdiga kompost. Tips: Det finns även små komposter till balkongen!

4. Kompost: Skydda din trädgårdsjord från erosion. Jorderosion är borttagningen av matjorden, den bördiga jorden för din grönsaksodling. Skyddet tillhandahålls av ett täckskikt av grönt avfall och växtrester. Mulch är särskilt viktigt på vintern så att dina röjda grönsaksbäddar inte utsätts för vind och väder.

5. Köp torvfri jord: Köper du jord till din grönsaksplats, din högbädd eller dina balkongväxter, se då till att den är så torvfri som möjligt .

Hur man sparar vatten i grönsaksträdgården

För att få en känsla för dina växters vattenbehov bör du överväga rötternas längd och grönsakernas vattenhalt.

Generellt: Utomhusväxter bildar längre rötter och kräver mindre extra bevattningsvatten än uppväxt säng- eller balkongväxter. Växter med högt vattenbehov är t.ex. Tomater, Gurkor, jordgubbar, Sallad och aubergine.

Lösningen för att spara mycket vatten

En lös jord som regelbundet hackas sparar ytterligare bevattning, eftersom de befintliga vattenreservoarerna dräneras från rötterna på dina växter kan du lättare nås.

Ett lager kompost på din grönsakslapp håller också fukten i jorden och skyddar mot ytlig uttorkning. Förresten, det finns trädgårdsmästare som inte vattnar hela året eftersom de alltid hackar så fort det har regnat och jorden lagrar tillräckligt med vatten.

Hur vattnar man korrekt

Om du fortfarande behöver vattna, håll dig till följande punkter:

Använd uppsamlat regnvatten och vattna plantans rötter kraftigt en gång istället för att bara vattna lite flera gånger i veckan. Så uppmuntrar du rottillväxten hos dina grönsaksväxter och tränar dem att själva söka efter vatten.

Du bör vattna tidigt på morgonen eller sen eftermiddag/kväll om möjligt, eftersom växterna absorberar vattnet bäst vid dessa tider kunna.

Vissa grönsaker, som gurkan, kräver regelbunden vattning och ger få eller bittra frukter utan det. Här kan du tänka på ett automatiskt bevattningssystem som droppbevattning.

Nyttiga insekter – det naturliga alternativet till bekämpningsmedel

Ingen vill ha rester av bekämpningsmedel i sina grönsaker eller i jorden. Så kallade ”nyttjande insekter” kan förhindra användningen av bekämpningsmedel och växtskyddsmedel i din grönsaksträdgård.

Det idealiska skyddet för dina växter är att uppmuntra nyttiga insekter i din trädgård och att ta hand om din trädgård på ett insektsvänligt sätt.

Så här kommer skadedjur och sjukdomar på grönsaksväxterna inte öka. Nyttiga insekter säkerställer ett balanserat jordliv och har larver och ägg från skadedjur som matkälla.

Locka vilda bin och insekter med en mängd olika blomblandningar. Du kan uppgradera tomma bäddar på hösten med gröngödsel. Detta fungerar som en källa till mat och stödjer jordens näringsbehov. Ätliga blommor och örter är ett bra tillfälle att göra något bra för insekterna och dig själv.

Se till att det finns tillräckligt med platser i din trädgård för insekter och mikroorganismer att dra sig tillbaka till genom att använda högar av löv, döda trä och sten, samt holkar för sångfåglar. Speciellt på vintern tar djuren gärna emot detta skydd. Du bör också lämna torkade stjälkar av exempelvis gräslök över vintern och bara skära av dem på sommaren.

Ingen plast i grönsaksträdgården

Små plastpartiklar är lika oönskade i ditt grönsaksområde som i haven. Ändå är nät och fleece ofta avgörande för att skydda växterna. Här är det värt att köpa ett långvarigt och hållbart nät, som inte går isär och kan användas till många år. Fäst den med stenar eller gräv ner den väl i marken – så slipper du plastnäthållare.

Det finns också alternativ gjorda av komposterbara material som ekologisk bomull eller spannmålsbaserade.

Växtkrukor, speciellt för våren för att förbereda unga plantor, finns också tillgängliga från kokosfibrer eller du kan göra dina egna odlingskrukor tidnings- eller toalettpappersrullar.

Även med trädgårdsredskap är det bättre att spendera lite mer pengar och sedan ha något av dem länge tid:

Du behöver verkligen dessa trädgårdsredskap. Stora trädgårdsredskap som används mindre ofta kan delas med dina grannar.

Trädgårdsskötsel nära naturen innebär att handla mindre i järnaffären och att hantera naturen kreativt och medvetet. För mig är naturlig och hållbar trädgårdsskötsel ett mycket respektfullt sätt att hantera växter och levande varelser.

Lämna ett svar

Liknande inlägg