Det finns ett sätt att rädda miljön samtidigt som man lever ett lyckligt och självständigt liv. Ett liv där du har tillräckligt med tid och resurser för dig själv och din familj. Och det bästa av allt: Om alla lever så här behöver vi inte längre oroa oss för den tålmodiga jorden. Denna väg kallas ”ekologisk sparsamhet”.
Vad betyder ekologisk sparsamhet?
Frugalister lever sparsamt med avsikten att bli ekonomiskt oberoende så snabbt som möjligt. Många pratar om att gå i pension vid 40. Sparsamhet handlar om att hålla de löpande kostnaderna extremt låga och att investera de månatliga överskotten klokt. De som framgångsrikt formar denna livsstil kan dra nytta av sin avkastning, utdelning, ränta eller hyresintäkter live .
Ekologisk sparsamhet fokuserar på miljöskydd. Det betyder: Både dina konsumtionsutgifter och dina investeringar måste vara miljövänliga.
Miljömedvetenhet
Du konsumerar bara så mycket du verkligen behöver. Och det du behöver ska vara producerat på ett miljövänligt sätt och vara återvinningsbart.
Att avstå från konsumtion
De som köper mindre har färre ägodelar. Och det betyder: mer utrymme, mer tid, mer pengar och mer sinnesro. Frugalister värdesätter det faktum att ekonomisk avhållsamhet inte på något sätt är synonymt med en förlust av livsglädje. Det här sättet att leva gör dig snarare uppfinningsrik och kreativ.
Och det ökar till och med intensiteten i att ta aktiv del i livet. För sparsamma sparar bara på saker som inte ger ett värdefullt bidrag till livskvaliteten.
Det finns en viktig koppling mellan minskad konsumtion och miljömedvetenhet: Om vi konsumerar mindre använder vi färre naturresurser och släpper ut färre växthusgaser. Vi lämnar därför automatiskt en minimal ekologisk fotavtryck.
Miljömedvetenhet
Eftersom du konsumerar mindre har du mer pengar till ditt förfogande. Å ena sidan befriar detta dig från ekonomiska bekymmer och ger dig å andra sidan möjligheten att spendera pengarna på saker som verkligen är viktiga för dig.
Och speciellt när din familj kommer först måste du vara försiktig med vår miljö. För annars kommer dina barn och barnbarn en dag leva i en värld som inte längre är lika värd att leva i som den är idag.
En eko-frugalist köper därför bara hållbara produkter. Alltså artiklar som orsakar minsta möjliga skada på naturen från produktion till bortskaffande. Ett miljömedvetet liv leds endast av de som
bara konsumerar så mycket som behövs, som lite som möjligt utfodras med animaliska produkter, förbrukar lite energi och ser till att den inte kommer från fossila bränslen, som lite plast som möjligt konsumeras ochi affärer, påtaglig tillgångar och andra varor investerar som är miljövänliga och etiskt korrekta.
Hur ekologisk sparsamhet världen kan förändras
Dessa två principer – dvs icke-konsumtion och miljömedvetenhet – är nyckeln till en bättre värld. För att ekosparsamhet ger oss ett sorglöst och samtidigt ansvarsfullt liv i alla avseenden. Det gör vår planet och alla varelser som lever på den friskare.
Ekosparsamhet för din sinnesfrid
Om alla människor i världen begränsade sin konsumtion till ett minimum skulle de behöva mindre pengar. Och om du tjänar mer pengar än du behöver kan du förvandla dessa pengar till livstid. Det finns 2 alternativ:
- Minska din arbetstid omedelbart – Få mer tid för dina barn, hobbyer, hälsa etc.
- Spara och investera så att du kan gå i pension tidigare och använda den tiden för dina behov.
Det spelar ingen roll om du väljer ett av de två alternativen eller en kombination av båda: Om du inte har några ekonomiska bekymmer och inte behöver byta ut mer tid mot pengar kommer du att få mindre stress. Och människor som är hårt belastade av kronisk stress är mycket mer benägna att drabbas av depression eller sömnstörningar, vilket också bekräftas av en studie om vuxnas hälsa.
Den klassiska formen av sparsamhet har den trevliga bieffekten att att avstå från konsumtion automatiskt har en positiv effekt på miljöbalansen. En ekologisk sparsam lägger dock sitt huvudfokus på miljövänlighet.
Det kan inte helt uteslutas att politiker vänder på saker och ting i form av lämpliga åtgärder (Agenda 2030). Men vi ska hellre hoppas på innovativa företag som kommer att använda hållbar teknik för att neutralisera växthusgaser och producera fungerande återvinningssystem i framtiden. Men allt detta kommer bara att begränsa skadan. Vi kan inte vrida tillbaka tiden, och vi kan inte impotent vänta på att andra ska plocka upp våra bitar. Istället måste vi själva ta ansvar för miljöskyddet.
Hållbarhet och sparsamhet kompletterar varandra så väl eftersom att minska konsumtionen är den mest effektiva åtgärden både för din ekonomiska trygghet och samtidigt för miljöskyddet.
Och strängt taget hör dessa två mål ihop. Eftersom den gemensamma nämnaren för hållbarhet och sparsamhet är att göra det möjligt för dig och dina barn att leva ett fritt och lyckligt liv. Ekonomisk säkerhet och en sund planet är grunden för ett sådant liv.
Så om du konsumerar lite för att du vill spara så agerar du intuitivt mer miljömedvetet. Omvänt kommer de som inser att vi bara kan skydda miljön om vi inte berövar den på dess naturresurser i stor skala också ha mer pengar på fickan.
Miljöskydd är endast möjligt genom att avstå från konsumtion
Vi måste inse effekten av att skära ner på konsumtionen. Med varje fråga bör vi fråga oss själva: Vad är miljöpåverkan?
För det mesta är de riktigt dyra sakerna också de mest förorenande. De bästa exemplen på detta är hus, bilar och långväga resor. Allt dyrt! Och allt med en negativ miljöpåverkan.
Naturligtvis finns det undantag: ekologiska produkter är dyrare än konventionella varor. Och RIKTIG GRÖN EL är dyrare än standardtaxan.
Men allt detta har inget samband med de riktigt dyra inköpen. Det är därför drömmen om ett enfamiljshus bara inte passar in på den här tiden längre. För det är den största miljömördaren. Redan 2016 uppmärksammade stjärnan småhusens miljöpåverkan. Framför allt är tätningen av ytor och energiförbrukningen oproportionerligt högre än i flerbostadshus.
Den som köper ett hus på kredit lever inte bara över sina ekonomiska resurser, utan framför allt bortom sina ekologiska. För att klargöra: Att bo i enfamiljshus påverkar storleken på ditt ekologiska fotavtryck på ett sådant sätt att du inte kan kompensera för miljöskadorna med någon åtgärd i världen. Detta gäller naturligtvis inte utan undantag. Det beror alltid på husets storlek, konstruktion och energieffektivitet.
Om man istället säger hejdå till den här drömmen så lever man å ena sidan riktigt hållbart och å andra sidan behöver man inte längre oroa sig för priset på enskilda vardagskonsumtionsvaror.
Som ekologisk sparsam fokuserar du, till skillnad från den klassiska sparsamheten, på miljöskydd och etik i dina konsumtionsutgifter och investeringar.
Till exempel spenderar du 2kr mer på choklad eftersom det är veganskt och Fairtrade. Och du kanske får lite mindre avkastning på börsen eftersom du inte deltar i de lukrativa investeringarna i tobak och vapen.
Kanske betyder det att du inte får gå i pension förrän ett år senare än en vanlig sparsam. Men i slutändan är en sak klar: miljöskydd och ekonomisk trygghet står inte i vägen för varandra. Tvärtom: de bildar en symbios.
Miljöskydd och sparsamhet: ett gemensamt mål
Framför allt vill du trygga en tillvaro som är så värd att leva som möjligt för dig och dina ättlingar. Och det är därför jag är övertygad: Världen skulle vara bättre om alla var ekologiska sparsmakare.