När vi pratar om global uppvärmning kommer alltid ordet ”växthuseffekt” upp. Och på något sätt har termen en negativ klang. En naturlig växthuseffekt är en av de viktigaste anledningarna till att livet på jorden fungerar.
Naturlig växthuseffekt enkelt förklarat
Vad är växthuseffekten? – Föreställ dig ett växthus: solljuset tränger in genom glaset. Detta absorberar värme. Och av allt som finns i rummet. Denna värme kan dock komma ut i mycket mindre utsträckning eftersom glaset hindrar det.
Och nu överför vi denna effekt till vår jord: Med skillnaden att vår planet inte är omgiven av glas utan av jordens atmosfär. Denna består av gaser. Främst kväve (78 %) och syre (21 %). Men dessa 99% är inte ansvariga för att atmosfären beter sig som glaset i växthuset.
Varför den naturliga växthuseffekten fungerar
Vattenånga och de så kallade växthusgaserna är särskilt avgörande. I synnerhet:
-
- Koldioxid (CO2)
- lustgas (N2O)
- Metan (CH4)
- fluorkolväten (HFC/HFC)
- perfluorerade kolväten (FKW/PFC)
- svavelhexafluorid (SF6)
- kvävetrifluorid (NF3)
Koldioxid upptar bara 0,04 % av atmosfärens totala volym; de andra gaserna ännu mindre.
Växthusgaser är av elementär betydelse
Om jordens atmosfär inte innehöll vattenånga och växthusgaser skulle solen reflekteras helt. Den kortvågiga strålningen skulle omvandlas till långvågig värmestrålning genom att träffa jordytan. Men jorden kunde bara absorbera en bråkdel av värmen. Medeltemperaturen skulle därför vara -18 °C. Så världen skulle se annorlunda ut utan växthuseffekten.
Naturlig växthuseffekt – Hur fungerar växthusgaser?
Solstrålning absorberas först av vattenånga och växthusgaser. Som ett resultat når mindre solenergi jordens yta. Men eftersom värme överförs från atmosfären till marken är den totala energistrålningen högre än om växthusgaserna inte var närvarande. Som ett resultat ökar temperaturen på marken. Denna värme reflekteras i sin tur mot rymden och stoppas på vägen av växthusgaserna.
Eftersom den termiska strålningen absorberas och sänds ut samtidigt på olika höjder i atmosfären och molnen gör processen ännu mer komplex, avråder naturvetare (som tar det på största allvar) från de enkla växthusjämförelserna.
Vid det här laget är min vetenskapliga kunskap uttömd. Om du vill veta mer detaljer rekommenderar jag Max Planck Institute for Meteorologys förklaringar, från vilka följande ritning kommer.
Naturlig växthuseffekt
För att säkerställa att temperaturerna varken ökar eller minskar är det viktigt att koncentrationen av växthusgaser är balanserad. Så om andelen växthusgaser i atmosfären ökar kan mindre värmestrålning släppas ut i rymden. Om andelen minskade skulle mer värme rinna ut.
Antropogen växthuseffekt
En antropogen växthuseffekt representerar en avvikelse från den naturliga växthuseffekten ”Antropogen” betyder ”påverkad av människor”. Kan det verkligen vara så att vi är ansvariga för att öka växthuseffekten?
Det faktum att av människan skapade CO2-utsläppen har ökat avsevärt sedan industrialiseringens början är obestridligt. Det är också ett faktum: CO2-halten i atmosfären har ökat med nästan 30 % sedan 1950-talet. Och det finns inga uppgifter om hur mycket koldioxid som fanns innan industrialiseringen började.
Det är också ett faktum att sedan 1881 har lufttemperaturen i Sverige och många andra länder stigit med cirka 1,5 °C.
Så det betyder: Det har bevisats att växthuseffekten är direkt relaterad till koncentrationen av växthusgaser (inklusive CO2) . Vi vet också att den globala lufttemperaturen har ökat parallellt med ökningen av denna koncentration.
Konsekvenser av växthuseffekten
Ändå är vetenskapen fortfarande skyldig oss bevis på att det finns ett orsakssamband mellan dessa utvecklingar. Det låter logiskt att de ökande utsläppen ökar andelen i atmosfären. Men det är precis här kritikerna kommer in: Även om antagandet verkar rimligt har ingen ännu bevisat att det ena faktiskt orsakar det andra.
Faktum är att det i princip kan finnas andra orsaker till klimatförändringarna. Till exempel solens beteende eller en förändring i jordens bana.
Min personliga åsikt: Ja, självklart – ingenting förändras på tusentals år och så fort världen är industrialiserad blir det varmare på jorden. Och allt detta ska hända eftersom av en slump i det ögonblicket också solens strålningsintensitet ökade?
Sådana teorier är långsökta. I det här fallet kan jag inte tala om ”kunskap”. Men jag ”tror” (och jag är ganska säker): om vi minskar växthusgaserna avsevärt kommer den globala uppvärmningen att ta slut.
Men låt oss vara väldigt försiktiga med våra antaganden…
Växthuseffekten – vi måste agera!
Anta att vi trodde att det var mer troligt att en naturlig växthuseffekt var ansvarig för förändringarna. Så 90 % av oss antog att ökningen av växthusgaskoncentrationer och global uppvärmning inte orsakades av människor: så vi måste göra allt vi kan för att minska vår CO2 för att minimera utsläppen för att se till att vi kan eliminera de övriga 10 %!
Hur kan du minska växthusgaserna?
Växthusgaser frigörs främst genom produktion av el och gas samt genom flyg, sjöfart och vägtrafik. Vårt konsumentbeteende minskar efterfrågan på dessa produkter och tjänster. Det betyder att om vi konsumerar mindre av det över hela världen kommer industrin också att producera mindre. Så vi kan alla minska utsläppen. Även om det sker delvis indirekt.
Det här är bara några rekommendationer. Vänligen ta det inte som en begäran. Du kan inte spara utsläpp av växthusgaser på varje punkt. Det hela gäller alltid under förutsättning att du inte inskränker din livskvalitet i orimlig utsträckning. Varje steg, oavsett hur litet, tar oss vidare:
- Kontrollera energieffektiviteten hos dina elektriska apparater!
- Tänk på om du kan minska el och gas någon annanstans!
- Om inte Redan gjort: Byt till en grön eltariff!
- Överväg att äta mindre animaliska produkter!
- Flyg mindre och ta buss och tåg ibland!
- Kompensera dina utsläpp genom att investera i klimatprojekt!