Kan man Bli Självförsörjande på Mat? Så Gör du!

Detta är en fråga som våra förfäder hade skrattat åt. För nästan alla var självförsörjande. Och om de inte hade överlevt skulle vi inte existera.

Förutsättningarna var dock annorlunda då. Före industrialiseringen bestod majoriteten av befolkningen av småbönder och hantverkare. Det fanns nästan ingen byråkrati och knappt några skatter. Många hembygdsgårdar låg isolerade någonstans, utan el, vatten eller avloppsanslutningar.

Och självklart utan mobiltelefon eller internet. Dagens städer och förorter var bara små byar, bestående av ett kommunkontor, en skola, en kyrka, ett värdshus och några lanthandlare. Utan tvekan kunde människor leva på det de producerade. Och till och med jämförelsevis bra.

Alla produkter var 100% ekologiska och handgjorda enligt högsta standard. På vintern, på grund av brist på ljus, kan du njuta av en månadslång paus. Och på sommaren hade man i alla fall ett helt ledigt schema.

Alla tog personligt ansvar för sina framgångar och misslyckanden. Lärandet skedde främst genom erfarenhet, eftersom andra informationskällor inte var lika lättillgängliga som de är idag.

Delvis och full självförsörjning

För att kalla dig självförsörjande behöver du inte göra allt själv. Det är också möjligt att endast delvis självhushålla eller att arbeta i en större grupp. Hundraprocentig självförsörjning gäller faktiskt bara eremiter som verkligen försörjer sig helt själva. Ju fler som är inblandade, desto mer arbetsfördelning blir det hela.

Generellt talar man om självförsörjning när behovet av mat är täckt i en sådan utsträckning att man inte skulle behöva svälta även om man inte köpte något. Men även en balkongträdgårdsmästare kan kalla sig självförsörjande om han producerar tillräckligt med köksörter för eget bruk.

Utrymmet som krävs för att föda upp djur är betydligt större än för någon sm livnär sig på grönsaker, frukt och grönt. I princip räcker det med några fruktträd och en stor köksträdgård för att ge det nödvändigaste för att försörja en liten familj.

Om du vill äta ägg behöver du kycklingar och kycklingar behöver en stor yta.

Det gör också skillnad om du förlitar dig på monokultur, blandkultur eller permakultur. Skickliga trädgårdsmästare kan många knep för att utnyttja utrymmet optimalt. Snabbväxande sorter kan till exempel planteras i luckor. De kommer att vara redo att skörda innan de långsammare plantorna sprider sig. Sådd vid olika tidpunkter är också möjligt för att uppnå minst två skördar i rad per säsong. Eller så kan du utöka trädgårdsytan med bergsängar och vertikala (eller sluttande) spaljéer. Om du har platta tak och terrasser tillgängliga kan du tillhandahålla ytterligare ytor.

Hur mycket tid, svett och pengar du måste lägga ner i trädgården beror på många faktorer. Att välja rätt växter är avgörande.

  • Fröresistenta sorter förökar sig nästan av sig själva.
  • Vilda grönsaker, vilda örter och vilda fruktträd behöver ingen vård.
  • Gamla och regionala sorter är mer resistenta mot skadedjur.
  • Komposterbara växter sönderfaller lätt och ger värdefull humus.
  • Stabila växtsamhällen kräver mindre uppmärksamhet.
  • Invasiva arter och oanpassade exotiska arter stör den ekologiska balansen.
  • Nyttiga fåglar, insekter och smådjur behöver mat och skydd. Husdjur kan också hjälpa till med arbetet om du använder dem intelligent.
  • Små grupper, klaner, bysamhällen och bytesgrupper gör självförsörjning lättare.
  • Särskilt beprövade och produktiva är: morötter, potatis, lök, vitlök, pumpor, zucchini, sallad och plocksallad, gurka, ärtor, mangold, kålrot, löparbönor och franska bönor. Kålsorter är mer lämpade för avancerade användare. Chili, tomater och paprika gör sig bättre i ett växthus. Jordärtskockor kan skördas året runt. Med fruktträden måste man vara försiktig så att man inte producerar för mycket. Ett enda äppelträd kan ge mer än 100 kg äpplen per år. Spindel- och buskträd kräver mer skötsel än vanliga träd.

Kolonilotter och gemensamma trädgårdar

Många initiativ och pilotprojekt har dykt upp under de senaste åren under rubriken ”Urban Gardening”, som bevisar att du inte behöver en stor gård för att fylla på med mat.

Självförsörjning har att göra med självbestämmande och frihet. Även om det inte alltid är lätt att ta sig de nödvändiga friheterna i dag, bör man inte överskatta svårigheterna. Självförsörjning är det naturligaste i världen och kan läras igen! Dessutom har trädgårdsarbete så många positiva biverkningar att det till och med kan rekommenderas som en form av terapi. Det är inte bara lätt för plånboken, det är också värt energimässigt!

Självförsörjande på mat

Utöver den energi som nämns ovan behöver vi fortfarande mat och hemodlad mat. Även om många hushåll redan odlar örter och lite grönsaker i trädgården eller på balkongen finns det många andra sätt och medel. Om du har tillräckligt med utrymme tillgängligt kan du skapa din egen grönsaksträdgård och även hålla boskap om det behövs. Särskilt djur ger tillräckligt med naturlig gödning för grönsaksträdgårdarna. Vill du klara dig utan boskap kan du alternativt bygga en komposthög, som också ger den gödsel du behöver.

1. Planera köksträdgården väl

Först och främst är det viktigt att planera sin köksträdgård väl. Grönsaker ska om möjligt mogna olika tider på året så att man kan skörda regelbundet. Örter bör också väljas med omsorg. Dessa kan även torkas och därmed användas i månader. Slutligen är det viktigt att ha en struktur i att bygga din egen trädgård. Man bör alltid hålla ett öga på när vilket område kan skördas för att inte slösa mat.

2. Skörda frukterna av en grönsaksträdgård

För många är den höga konsumtionen av plast, men också de bekämpningsmedel som används, de främsta anledningarna till att man inte köper mat från snabbköpet. I din egen trädgård vet du alltid vilka ämnen som använts för att behandla maten och vad som hamnar på din tallrik. Dessutom minskar avfallsförbrukningen mångdubbelt.

3. Sälj överskott av dagligvaror

Särskilt större trädgårdar erbjuder tillräckligt med mat för flera personer. Om du inte kan använda allt själv kan du sälja en del av de skördade grönsakerna och tjäna lite extra pengar.

4. Konservera och förvara mat

Om du vill göra avsättningar för framtiden kan du koka ner överskottet av frukt och grönsaker och konservera dem. I en sval och mörk miljö kan maten förvaras i månader och kan tas fram under årets kallare månader.

5. Överväg husdjur för personligt bruk

Om du inte vill klara dig utan kött och animaliska produkter kan du fundera på att köpa boskap, som till exempel höns eller kor. För detta är det framför allt viktigt att man kan ge djuren tillräckligt med utrymme och foder. Fördelen med denna metod är att du alltid har koll på dina djurs välmående och kan se till att de hålls på ett artlämpligt sätt. Kött, ägg och mjölk kan fås lokalt och även säljas vid behov.

Definition av ”självförsörjande”

Att vara självförsörjande innefattar naturligtvis matförsörjningen men även betydligt mer än så.

Vad innebär det egentligen att leva självständigt och självförsörjande?

Människor som lever självförsörjande försöker utrusta sig med det väsentliga och ta hand om sig själva så mycket som möjligt. Istället för att köpa morötter och liknande i snabbköpet odlar folk sin egen mat i sin egen trädgård.

Istället för att köpa möbler från en möbelkedja bygger de själva. Självförsörjande syr också sina egna kläder och strömförsörjningen är oberoende av det allmänna eldistributionsnätet. Men ett liv i självförsörjning betyder inte: jag ensam mot resten av världen! Många samhällen har redan bildats, till exempel så kallade ekobyar, som lever tillsammans och därmed strävar efter målet om ett autonomt och samtidigt mer hållbart liv.

1. Större självständighet

Du kan lugnt lägga din möteskalender åt sidan, för från och med nu är du ensam ansvarig för när, hur och var du vill få saker gjorda. Vill du sätta upp ett hönshus på din fastighet för att få färska ägg från garanterat ekologiskt jordbruk varje morgon? Börja jobba! I din egen takt och som du vill ha det.

2. Att ta personligt ansvar

Vill du ha en högbädd full av bärväxter som du kan skörda på våren för att skapa din egen jordgubbssylt? Gör det då! Ingen stoppar dig. Gör det du känner för att göra.

3. Hälsosammare kost

Du skapar din egen stormarknad full av näringsrik mat. Dolt industrisocker och tillsatser som smakförstärkare eller konserveringsmedel finns bara i livsmedelsindustrin. Dina semlor kommer inte från löpande band, utan färska ur ugnen. På så sätt utvecklar du också en medvetenhet om god och hälsosam mat. Mat som inte bara smakar gott för dig, utan också är bra för din kropp.

4. Mer motion

Ett grönsaksland, kycklingar och andra måsta skötas om och vårdas – av dig! Det innebär å ena sidan att man gör ett åtagande att ta hand om växter och djur, men å andra sidan innebär det också mer motion i friska luften, vilket samtidigt stärker din hälsa.

5. Större medvetenhet om naturen

Ett självförsörjande liv innebär ett liv i och från naturen. Detta kommer automatiskt att få dig att känna dig mer och mer kopplad till naturen och med tiden kommer du också att utveckla en större medvetenhet om naturen.

6. Mindre avfall och knappt några förpackningar

Zero-waste är inte bara en trend, utan har blivit stadigt etablerad i många människors vardag. Knappast något annat liv är så förutbestämt att producera lika lite avfall och framför allt förpackningsavfall som livet som självförsörjande.

Om du inte var övertygad om att leva självförsörjande innan, är du förmodligen ute efter denna lista över fördelar. Men hur kan du nu forma ditt liv specifikt självförsörjande? Här är 10 steg till ett mer självständigt liv.

5 steg på hur du gör din vardag självförsörjande

Att börja är det svåraste. För dem där fullständig omställning verkar för radikalt kan följande 5 steg redan få en stor del av självständighet och samtidigt dra nytta av fördelarna med ett självförsörjande liv. Det räcker om du bara integrerar några få steg i din vardag.

1. Odla din egen mat

Det är superenkelt att odla dina favoritgrönsaker som isbergssallad, gurka, tomater eller zucchini själv. Trädgården behöver inte heller vara särskilt stor för att skörda rikliga mängder grönsaker. Du kan till exempel odla några tomater själv på din balkong. Många växter bär frukt hela sommaren. Även på vintern kan vissa grönsaker som gurka, rädisor och vintersallat planteras och skördas.

Växthus ser till att växter kan växa bättre och snabbare.

2. Håll boskap

Några få kycklingar i din egen trädgård utstrålar inte bara en viss lantlig idyll, utan producerar också ägg som kan införlivas i kosten på en mängd olika sätt. Och vem smakar inte mycket bättre ägg från glada kycklingar än de från fabriksodling? Efter registrering hos veterinärkontoret kan får eller getter också hållas i din egen trädgård med tillräckligt med utrymme att springa runt.

3. Egen försörjning av dricksvatten

För att kunna förse dig med tillräckligt med färskvatten måste du gräva tillräckligt djupt för att en brunn ska kunna nå grundvattnet, med lämpligt tillstånd från den lokala myndigheten. Du får dricka ditt eget brunnsvatten, men du ansvarar själv för vattenkvalitén. Även om vattnet från kranen även består av grundvatten, behandlas det i vattenverk enligt gällande riktlinjer i dricksvattenförordningen för dricksvattenkvalitet och därmed renad från eventuella föroreningar. Med ett vattenfilter till din brunn är du dock på den säkra sidan och kan utan att tveka njuta av ditt eget dricksvatten.

4. Konservera mat

Det finns så många livsmedel att man kan förlänga hållbarheten på olika sätt. Processen att få den att hålla längre erbjuder andra fördelar utöver de uppenbara: konserverad sylt smakar helt enkelt mycket bättre än köpt marmelad, du vet exakt vad som finns i dina burkar och jäsningsprocessen är också ett riktigt bortskämt program för din tarmkanal – det tar hand om det nämligen med värdefulla tarmkulturer, som man behöver för att ta upp och bearbeta näringsämnena.

5. Byt ut bilen mot en cykel

Det är ingen hemlighet att cykeln är det bästa valet i transportkategorin tack vare sin klimatneutralitet. En trevlig bieffekt är förstås den positiva effekten på din hälsa. Cykeln belastar dina leder och plånbok minimalt i längden, men håller dig ändå i form och på tårna.

Liknande inlägg