Om och om igen hör man röster som säger: ”Det finns ingen klimatförändring”. För andra som åtminstone har läst statistik om global uppvärmning står det: ”Klimatförändringar orsakas inte av människor”. Så är allt detta en verklig klimatförändringslögn? Eller finns det bevis på antropogena klimatförändringar?
Klimatförändringslögner – vilka är klimatförnekare?
Klimatförändringslögnen berättas inte bara av dem som är politiskt eller ekonomiskt drivna till den. Visst, Donald Trump vill inte höra talas om klimatförändringar eftersom det strider mot hans industrivänliga politik. Många företagsrepresentanter kan inte heller använda den antropogena – d.v.s. av människan skapade – globala uppvärmningen.
Enligt en artike har till och med välrenommerade medier som New York Times och brittiska Guardian oproportionerligt citerat klimatskeptiker under de senaste 20 åren. Detta inkluderar forskare.
Klimatförändringslögner – vilka är argumenten?
Bland klimatförändringsförnekare finns det åtminstone åsikter om att klimatförändringar existerar. Temperaturökningen på vår planet är dock inte orsakad av oss. Enligt deras åsikt har höjningen av havsnivån och de extrema väderförhållandena inget med global uppvärmning att göra.
Kanske existerar klimatförändringar?
Boken ”Om inte nu, när då? – Att agera för en värld vi vill leva i” avslöjar några klimatförändringar som ger ett ganska motstånd mot termen ”klimatförändringslögn”.
Temperaturer på Nordpolen
I mitten av november 2016 låg temperaturerna på Nordpolen 20 grader Celsius över långtidsgenomsnittet.
Klimatförändringen – globala medeltemperaturer
2000-talet räknar 16 av de 17 varmaste åren i väderrekordens historia. 2016 var det varmaste året hittills. Men även under de senaste tre åren var temperaturerna bara något under 2016 års topp. Så vi har legat mer än 1 grad Celsius över förindustriell tid i flera år.
Termperaturer
I Wikipedia-artikeln ”Temperatur extremer” kan man läsa att majoriteten av maxtemperaturerna i enskilda länder också uppmättes först efter millennieskiftet. De flesta av de låga temperaturerna uppmättes å andra sidan i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.
Ökning av CO2 i atmosfären
Samtidigt har CO2-halterna i atmosfären ökat. År 2016 klättrade det årliga genomsnittet till över 0,04 % för första gången.
Källa: Scripps Institution of Oceanography, skärmdump från 21 oktober 2019.
Havsytan stiger
Den globala uppvärmningen gör också att yttemperaturen i haven stiger. Det är därför den arktiska havsisen i sin tur smälter. Klimatforskaren Mark Brandon antar att Arktis kommer att vara isfritt på sommaren under de kommande 10 till 20 åren.
Fördelen i nuläget är att vatten kan ta upp mycket värme utan att energin släpps tillbaka till fastlandet. Som ett resultat av detta har klimatförändringarna fortfarande relativt liten påverkan.
Klimatförändringar lögn – Solen blir varmare
Chefen för klimatforskning vid Världsmeteorologiska organisationen, David Carlson, förtydligar: ”Planeten blir bara varmare och varmare. Vad vill han göra? Solen har en nästan konstant ljusstyrka, dess fluktuationer är inte på något sätt ansvariga för den uppvärmning som kan kännas över hela världen.
Det är väldigt enkelt: Mark, luft och vatten värms upp eftersom den okontrollerade starka anrikningen av atmosfären med växthusgaser utvecklar ett enormt globalt energilager. Och den avger sin energi till alla andra komponenter, land, vatten, is. Det är fakta.”
Vetenskapen: klimatförändringar är skapade av människor
Av nästan 34 000 författare till peer-reviewed tekniska artiklar är det bara 34 som anser att det inte finns någon antropogen klimatförändring. Var tusende forskare stöder termen ”klimatförändringslögn”.
Så jag kan tydligt svara på den inledande frågan vid det här laget: Ja, vi är ansvariga för den globala uppvärmningen. Och det är precis så vi har det i våra händer att stoppa dem!
Ändå händer det gång på gång att forskare, särskilt i sociala nätverk, attackeras av sina uttalanden om antropogena klimatförändringar. Det är märkligt att de vetenskapligt fastställda fakta orsakar så stora känslor bland klimatförnekare.
Alldeles för många människor är likgiltiga för klimatförändringarna. Och om något inte spelar någon roll för dig, vill du absolut inte ändra något. Främst medelålders människor answer att klimatet inte är en viktig fråga.
Klimatförändringar – nyckelpunkter
Vid världsklimatkonferensen 2015 åtog sig Sverige, tillsammans med 196 andra länder, att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader Celsius år 2030 och, om möjligt, till 1,5 grader Celsius sedan förindustriell tid. Det som framstår som ett ambitiöst mål för politikerna anses av andra vara för lite, även med hänsyn till ovanstående resultat.
En nyckelfråga har publicerats för att uppnå klimatskyddsmålen:
- Utbyggnad av laddinfrastrukturen för elmobilitet
- Investeringar i forskning och utveckling
- Säkra jobb i digitaliseringens ålder
- Finansieringsprogram för CO2-besparingar
- Prissättning av CO2-utsläpp för industriföretag
- Minskad elkostnad
Klimatförändringslögn – kritik mot klimatskyddsprogrammet 2030
Jag kunde inte ta reda på varför klimatskyddsprogrammet utvecklades först 4 år efter beslutet från världsklimatkonferensen. Speciellt eftersom hörnstenspappret inte riktigt ger intryck av en konkret plan.
Många regeringars klimatskyddsprogram verkar bara vara ett trevande försök. Jag vill inte anta att folk bara låtsas implementera klimatmål för att faktiskt uppnå ytterligare statliga intäkter genom åtgärderna.
Men var är visionen bakom? Sverige är fortfarande ett land med högt kvalificerade specialister som är betrodda att göra mer än att bara se när ingenting förändras så att vi kan uppnå Paris klimatavtal, Och detta kräver att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser. Och så snabbt och så mycket som möjligt.
För att verkligen uppfylla styreffekten skulle vi behöva en högre prissättning av CO2-utsläpp för industriföretag krävs. Från 2021 säljs certifikat att säljas till ett pris av 10 euro per ton CO2. År 2025 bör priset öka till 35 euro. Jag misstänker att industrin kommer att föra över dessa kostnader på priserna på sina produkter. Det gör att företaget kan fortsätta som tidigare och konsumenterna betalar mer.
Jag tycker bättre monetära incitament för hushållen är genomförbart. EEG-tillägget (en del av elpriset) blir billigare.
Det skulle vara mycket lättare att främja vindkraft om man skulle avvika från föreskriften att vindkraftverk ska producera minst 1000 meter från bostadsområdena. Enligt min åsikt ser en rigorös utbyggnad av grön el annorlunda ut!
Vad kan du göra åt klimatförändringarna?
- Ät mer växtprodukter !
- Minska fossila bränslen!
- Spara hushållsenergi!