Mikroplast – Miljöproblemen med Mikroplaster

Vi vet alla att mikroplaster översvämmar planeten i stora mängder.

Det kommer in i dricksvatten och mat. Varför accepteras problemet fortfarande som en naturlig del av våra liv? Varför verkar ingen vidta åtgärder? Det finns två svar: Vi ser inte problemet eftersom man inte kan se de små partiklarna med blotta ögat.

Dessutom finns det fortfarande ingen vetenskaplig kunskap om långtidseffekterna av mikroplast.

Vad är mikroplast?

Plast tillverkas av olja, naturgas eller kol. Eftersom det inte är biologiskt nedbrytbart hamnar en hel del av det i havet. Alla känner till bilderna på PET-flaskor och plastpåsar, till exempel vid Sydostasiens kuster.

Sekundär mikroplast

I havet bryts plastprodukterna ner i allt mindre bitar på grund av vågor och UV-strålning. Detta kallas mikroplast. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet är mikroplaster partiklar mellan 5 och 0,001 mm i storlek. Om partiklarna är ännu mindre talar vi om nanoplast.

Plastprodukter som på detta sätt bryts ner i småbitar kallas sekundär mikroplast. Den största orsaken till sekundär mikroplast är därför avfall. Till detta kommer till exempel nötning av bildäck eller syntetiska kläder.

Primär mikroplast

Däremot är primär mikroplast plast som har producerats i sin slutliga form. Alltså plastprodukter som är mindre än 5 mm från början.

Dessa inkluderar till exempel plastpellets eller granulat för industriellt tillverkade plastprodukter. När de renas i fabrikerna hamnar en del av partiklarna i avloppssystemet och hamnar över hela världen. För att regnet driver ut plasten i avloppssystemet. Som ett resultat sprids miljontals ton mikroplaster över hela planeten. Särskilt mycket små partiklar går knappt att filtrera bort alls.

Primära mikroplaster – plaster i kosmetika

Det mest kända exemplet på primära mikroplaster är dock kosmetiska produkter där polymererna används som peeling. I allmänhet används mikroplaster inte bara för kosmetika, utan för rengöringsprodukter av alla slag.

Problemet är att tillverkarna grundligt vilseleder genomsnittskonsumenten när det gäller ingredienspåståenden. För det finns en mängd olika plaster. Här är bara några exempel:

  • Akrylatsampolymer (AC)
  • Akrylatkorspolymer (ACS)
  • Dimethiconol
  • Methicone
  • Polyamider (PA, nylon)

Vill du veta mer om det rekommenderar jag Greenpeace shoppingguide. Den listar alla vanliga plaster i kosmetiska och personliga hygienprodukter.

En liten hint om du hoppas vara på den säkra sidan med termen ”ekologisk”: Ekologiskt är inte ett tecken på plastfritt. Varför innehåller kosmetiska produkter mikroplaster? I scrubs används de för att skrubba huden ren. När det gäller krämer ger syntetmaterial en silkeslen, glänsande hud. I dessa fall är det tydligt förprogrammerat att de så kallade mikrobröden bara används en gång och sedan går rakt ut i avloppssystemet.

Tvister om definitionen av mikroplast

Många tillverkare uppger att de inte använder mikroplast. Eftersom de bara föreställer sig fasta ämnen under den. Och det är strängt taget korrekt. För det motsvarar faktiskt definitionen av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Flytande och gelplaster faller inte under termen mikroplaster.

Naturligtvis ser miljöorganisationer på saker och ting annorlunda. För inte alla, men de flesta av dessa gel- eller vaxplaster är lika problematiska som fasta mikroplaster. Dessutom är det endast möjligt med extrem ansträngning att differentiera ingredienserna efter om de har en fast eller gelliknande eller vaxliknande konsistens.

Vattenlösliga filmer är ofarliga

Jag frågade mig själv hur det ser ut med vattenlösliga filmer. Tillverkare av diskmaskinsflikar annonserar flera gånger med den speciella miljökompatibiliteten. Och enligt min forskning är det så. För om filmen är gjord av PVOH (polyvinylalkohol) har den ingen giftig effekt. Materialet kan brytas ned helt av bakterier och enzymer.

Vad vet vi om mikroplaster?

Mikroplaster förväxlas av djur med små djur. De misstar plasten för mat. Detta resulterar i skador, hormonobalanser och sjukdomar. Eftersom plastpartiklarna är mycket lämpliga för patogener att sprida sig. Eftersom vi ligger längst ner i näringskedjan äter vi också mikroplast. Enligt studier kan vi anta att nästan 6 % av fisken i Nordsjön och Östersjön har mikroplast. Plast kan upptäckas i våra floder. Vi vet att vi skapar plastavfall i havet.

Sammanfattningsvis: Det är bevisat att vi dricker och äter plast. Var och en av oss.

Vad vet vi inte om mikroplaster?

Vi kan inte bedöma de risker som uppstår. Effekterna av plast i miljön har ännu inte undersökts tillräckligt. Det finns bara ett stort antal indikationer som tydliggör mikroplasternas skadliga effekter.

Vad måste hända?

Den europeiska kemikalielagstiftningen måste reglera alla vattenlösliga polymerer!

Först av allt måste lagstiftaren lägga större fokus på hur länge plast finns kvar i miljön! Polymerer som är mindre giftiga men håller längre är för närvarande knappast reglerade.

EU:s förbud mot mikroplaster i kosmetika och tvättmedel ! Inte bara från plast som gnidningskropp i duschgel och peeling!

Industrien måste gå över till biologiskt nedbrytbar ersättning produkter!

Det måste säkerställas att certifierad naturkosmetik får större marknadsandelar! För att göra detta måste politik och industri kommunicera miljöfaror mer offensivt och transparent.

Vad kan du göra?

Minska plast i vardagen lika mycket som möjligt!

Använd en termisk mugg istället för engångs kaffemuggar! Använd återanvändbara matkassar. Detta gäller även påsarna på fruktavdelningen

Kassera plasten på rätt sätt så att den kan återvinnas !

Använd naturliga kosmetika!

Lämna ett svar

Liknande inlägg