Fairtrade-Märkta Produkter – Köp med Gott Samvete

Vi kan ge ett starkt bidrag mot de globala obalanserna! Det gör vi genom att se till att våra inköp är rättvisa. Och nu finns det flera certifieringssystem som du kan använda för att erkänna att produkterna är rättvis handel. För det betyder: fairtrade handel, med hänsyn till sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter.

Vill du veta hur viktigt det är att bara köpa rättvisa varor? Vill du också veta var man kan hitta dem? Läs då vidare!

Vad betyder FairTrade?

Fairtrade är ett certifieringssystem för handel med varor från utvecklingsländer i industriländer. Detta system fungerar genom det världsomspännande samarbetet mellan föreningar och organisationer som sluter licensavtal med de berörda handelspartnerna.

Du kan märk dina varor som rättvisemärkta produkter om de kommer från rättvis handel och tillverkarna uppfyller vissa sociala, ekologiska och ekonomiska kriterier.

Konkret innebär det att småbrukare och de som arbetar med dem får långvariga handelsrelationer och stabila priser. Målet är att köpa varorna från tillverkarna till minimipriser. Tyvärr är detta inte möjligt för alla produkter.

Dessutom får de som drabbas en rättvisemärkt. Bönderna kan inte försörja sina familjer direkt. Men du kan bestämma i vilka projekt du ska investera dessa bonusar.

Fair Trade Standarder

Fairtrade-produkter kan endast identifieras som sådana om de uppfyller sociala, miljömässiga och ekonomiska kriterier. Men vad betyder det i detalj? – Några punkter:

 • Social organisation i demokratiska samhällen
 • Framhävande av fackorganisationer (på plantager)
 • Reglerade arbetsvillkor
 • Förbud mot exploaterande barnarbete
 • Icke-diskriminering
 • Ekologisk
 • Miljövänlig odling
 • Skydd av naturliga resurser
 • Förbud mot farliga bekämpningsmedel
 • Inga genetiskt modifierade frön
 • Främjande av ekologisk odling genom det ekologiska tillägget
 • Ekonomisk Betalning av ett Fairtrade-minimipris och Fairtrade-premie

Fairtrade-sigill

 

Fairtrade-märket tilldelas produkter som uppfyller dessa standarder. Om du ser denna försegling kan du anta att varorna tillverkades under reglerade arbetsförhållanden och utan diskriminering eller vidareförädlade

Dessutom var odlingen miljövänlig och utan farliga bekämpningsmedel. För att göra detta måste alla ingredienser utan undantag uppfylla Fairtrade-villkoren.

Vad du också måste notera: I priset ingår även Fairtrade Premium. Detta är en av anledningarna till att vi brukar betala några ören eller kronor mer för Fairtrade-produkter.

Förutom sigillen finns det andra speciella Fairtrade-sigill för till exempel råvaror, guld och kosmetiska produkter. Dessa är alla baserade på detta sigill utseendemässigt och är därför en omisskännligt del av Fairtrade-certifieringssystemet.

Produkter får endast bära Fairtrade-logotypen om deras tillverkare har en licensavtal med TransFair har stängts. Listan över licenstagare är allmänt tillgänglig.

Jämförbara sigill

Förutom Fairtrade-certifieringssystemet finns det ett antal andra organisationer som engagerar sig för rättvis handel och hållbara produkter.

Varför ska du köpa fairtrade produkter?

Om du köper rättvisemärkta produkter gör du ett viktigt bidrag till att minska obalanserna i denna värld. Tyvärr är följande problem fortfarande normala, särskilt i utvecklingsländer:

 • Kränkningar av mänskliga rättigheter
 • Dumpande löner
 • Diskriminering
 • Miljöföroreningar

Rättvisemärkta produkter skapas inte under dessa villkor. Om du köper varor som inte är rättvist omsatta är du redan en del av detta intriger.

Du måste bara se det så här: Precis som att priserna inom köttindustrin bara uppstår i samband med djurplågeri, kan billigt kaffe oftast bara erbjudas genom att man åsidosätter mänskliga rättigheter. Att Siegel garanterar att du kan handla med gott samvete.

Vilka rättvisemärkta produkter finns det?

Under tiden finns det finns det fairtrade produkter inom nästan alla områden. Du hittar dem under matvarorna: Dessa inkluderar kaffe, kakao och te. Men även frukt och kryddor. Kläder av alla slag samt väskor och ryggsäckar finns också som rättvisemärkta produkter. Leksaker, möbler, elektronik, kosmetika…

Under tiden kan du bygga hela ditt liv på fairtrade konsumtion.

 

Lämna ett svar

Liknande inlägg