Fördelar med Fairtrade Kaffe – Varför du bör Köpa Det

Vad betyder rättvis handel i förhållande till kaffe? – Helt enkelt: mer socialt, hälsosammare, mer hållbart! Och genom att konsumera Fairtrade-kaffe kan du göra världen lite mer rättvis. Men inte nog med det: Du ser till att kaffet odlas utan att skada miljön.

Varför gör Fairtrade-kaffe världen mer rättvis?

Runt 170 miljoner säckar med kaffebönor skördas över hela världen varje år. Det är cirka 10 miljoner ton (en säck väger 60 kg). En tredjedel av detta kommer från Brasilien. Cirka 20 % kommer från Sydostasien. I övrigt odlas kaffe i Colombia, Etiopien, Indien, Honduras, Mexiko och Peru. Det finns totalt 76 länder världen över där kaffe skördas. Kaffebönan är därför en av de viktigaste exportråvarorna, särskilt för utvecklingsländer.

Och även om kaffe säljs för miljarder får arbetarna på plantagen nöja sig med svältlöner. Kaffebönder i Honduras får bara cirka 5 % av försäljningspriset för kaffet som säljs på den Europeiska marknaden. Ungefär hälften av köpeskillingen är för frakt, skatter och tullar.

Både arbetare och ägare av plantager har en eländig förhandlingsposition med handlare. Så länge det förblir så kommer situationen kring denna orättvisa inte att förändras. Och förresten: Enligt aktiv-gegen-kinderarbeit.de är 60 % av kaffearbetarna i Kenya barn. Förutom de ojämlika handelsrelationerna leder den globala uppvärmningen till ökande missväxt. Dessutom innebär fluktuerande världsmarknadspriser att kaffebönder tillfälligt inte kan täcka sina produktionskostnader.

Kaffebolagen satte tonen när det gäller fördelningen av medel. Och naturligtvis kommer de inte från de producerande länderna, utan främst från Europa. De 3 största företagen utgör 35% av kaffemarknaden och heter Nestlé, Jacobs och Lavazza. Du bestämmer spelet.

Du vill inte vara en del av detta intriger? Skulle du hellre bidra till att få ett slut på den här situationen? Då ska du köpa rättvisemärkt kaffe.

Vad är rättvisemärkt kaffe?

Med köp av Fairtrade kaffe säkerställer du att produkten produceras och handlas under rättvisa villkor. Så du ser till att Plantageägare och speciellt arbetarna får rättvisa löner. Kaffehandlare tar sina bönor från dem rimliga priser så att de har en hållbar försörjning.

Vad Fair Trade-kaffe betyder i detalj beror på respektive certifieringssystem.

Håll utkik efter Fairtrade-sigillen! Köper du kaffe med Fairtrade-sigill säkerställer du även ett minimipris för bönderna. Sigillen står inte bara för sociala förhållanden och förbudet mot barnarbete, utan också för en hållbar produktion.

Rainforest Alliance

Om du fokuserar ännu mer på ekologiskt jordbruk, var uppmärksam på den lilla gröna grodan! Det symboliserar certifieringssystemet ”Rainforest Alliance”. Förutom mänskliga rättigheter handlar det särskilt om ekosystemet och hållbarhet. Med ”Rainforest Alliance” certifierat kaffe kan du vara säker på att kaffet växer i harmoni med naturen.

GEPA och andra sigillet på ”GEPA – The Fair Trade Company” är en garanti för rättvist handlade, GMO-fria ekologiska produkter. Utöver dessa tre sigill, det finns det finns många fler.

Fairtrade-kaffe – det måste vara ekologiskt!

Fairtrade kaffe betyder inte automatiskt ekologisk kvalitet. Ändå rekommenderar jag att du åtminstone tar hand om din egen hälsa. När allt kommer omkring, vem vet exakt vad bekämpningsmedel och mineraliska kvävegödselmedel gör med din kropp? Och genteknik är också förbjudet i ekologiskt jordbruk.

Tyvärr är det samma sak med ekologisk kvalitet som med Fairtrade-sigillet. För trots alla kontroller kan man aldrig vara 100% säker på att kaffet gjordes under perfekta förhållanden.

Vilket Fairtrade-kaffe smakar bäst?

Helst hittar du rättvisemärkt kaffe i ekologisk kvalitet i den oförpackade butiken nära dig. Det är bäst att få information där. Hittar du det du letar efter i bulkbutiken slår du 2 flugor i en smäll:

  • Genom din kaffekonsumtion får du inte i dig några ohälsosamma ingredienser
  • Du ser till att arbetarna på plantagerna får ett liv som verkligen är värt att leva.
  • Miljön blir inte lidande eftersom varken skogar påverkas eller att världens deponier ökar.

Annars kan du även hitta ekologiskt Fairtrade-kaffe i snabbköp, lågprisbutiker, ekologiska marknader och så klart på internet.

Lämna ett svar

Liknande inlägg