Varför du bör Köpa FairTrade Choklad

Även om Fairtrade blir allt viktigare är det alldeles för få som tänker på var maten kommer ifrån och hur den tillverkades.

Choklad är ett bra exempel på detta. Den viktigaste ingrediensen i choklad är kakao. Fairtrade choklad betyder därför framför allt rättvisemärkt kakao! Och trots att du nu kan hitta dem på nästan alla lågprismarknader, finns det fortfarande över 2 miljoner barn som arbetar på kakaoplantager bara i Västafrika.

Varför måste du köpa Fairtrade-choklad?

Nästan 5 miljoner ton kakaobönor skördas i utvecklingsländer varje år. Tyvärr utnyttjas fortfarande kakaobönderna till stor del av västerländsk industri. Trots den starka efterfrågan på choklad lever de familjer som är beroende av kakaoodling i fattigdom. Speciellt i Västafrika är barnarbete vardagligt . Rättvis handel ser annorlunda ut!

Men inte bara människorna utnyttjas. Miljön måste också lida. Eftersom urskogar röjs för kakaoplantagerna.

Kakaobönan växer bara i tropiska områden. Enligt en artikel av Prowildlife produceras mer än 85 % av kakaon som produceras för Sverige i Västafrika: främst i Nigeria, Ghana och Elfenbenskusten. Och på grund av röjningen av regnskogarna där tar kakaoplantagen bort deras livsmiljö, särskilt för apor och elefanter. Artutrotning ingår!

Vill du inte vara en del av detta? Skulle du hellre bidra till att få ett slut på den här situationen? Då ska du köpa rättvisemärkt choklad.

Vad är rättvisemärkt choklad?

Enligt ordalydelsen säkerställer Fairtrade-choklad att produkten produceras och handlas under rättvisa villkor. Detta drabbar i första hand kakaobönderna. Chokladproducenter tar bönorna från dem till rättvisa priser så att de kan få en hållbar försörjning att ha.

Vad Fairtrade-choklad betyder i detalj beror på respektive certifieringssystem.

Håll utkik efter Fairtrade-sigillen! Om du köper choklad med Fairtrade-sigill har inte bara kakaon, utan även de andra ingredienserna som socker eller vanilj bytts rättvist. Till skillnad från jämförbara sälar, detta säkerställer också att försegla ett minimipris för bönderna. Sigillen står inte bara för sociala förhållanden och förbudet mot barnarbete, utan också för hållbar produktion . Du kan ta reda på mer om detta i min artikel Rättvisemärkta produkter – Köp med gott samvete.

Rainforest Alliance

Om du fokuserar ännu mer på ekologiskt jordbruk, var uppmärksam på den lilla gröna grodan! Det symboliserar certifieringssystemet ”Rainforest Alliance”. Förutom mänskliga rättigheter är ekosystemet och hållbarhet särskilt viktiga här. Med ”Rainforest Alliance”-certifierad choklad kan du vara säker på att kakaoplantagerna inte har ersatt.

GEPA och andra

Sigillen från ”GEPA – The Fair Trade Company” är också en garanti för rättvist handlade, GMO-fria ekologiska produkter. Utöver dessa tre sigill finns det många mer.

Fairtrade-choklad – det måste vara ekologiskt!

Fairtrade betyder alltså inte automatiskt ekologisk kvalitet. Men jag tror att detta är absolut nödvändigt. Detta gäller särskilt om du inte vill ha vegansk choklad. Så om du lägger särskild vikt vid att konsumera mjölkchoklad får kon inte drabbas av det.

Tyvärr är det samma sak med ekologisk kvalitet som med Fairtrade-sälen. För trots alla kontroller kan man aldrig vara säker på att chokladen gjordes under perfekta förhållanden.

Vilken choklad är Fairtrade?

Helst hittar du rättvisemärkt choklad i ekologisk kvalitet i den oförpackade butiken nära dig. Det är bäst att få information där. Hittar du det du letar efter i bulkbutiken slår du 2 flugor i en smäll:

Din chokladkonsumtion orsakar inget lidande för människor eller djur.

Miljön gör det inte lida för att varken regnskogar påverkas eller att världens deponier förstoras.

Annars kan du även hitta ekologisk Fairtrade-choklad i stormarknader, lågprisbutiker och så klart på Internet. Och nu rekommenderar jag tre rättvisemärkta ekologiska praliner som du kan köpa utan att tveka burk. Inte bara för att du säkerställer mer rättvisa i världen, utan framför allt för att de smakar gott.

Lämna ett svar

Liknande inlägg