6 Skäl att Minska din Konsumtion

Det spelar ingen roll vad vi konsumerar: allt måste tillverkas, transporteras och sedan kasseras i förväg. Och det är just dessa processer som alltför ofta förknippas med utsläpp av växthusgaser och andra miljöföroreningar. I vissa fall ingår även djurförsök och omänskliga arbetsförhållanden. Lösningen är: Avstå från konsumtion!

Minska din konsumtion!

Även om industri och politik just nu håller på att göra världen allt grönare: Tyvärr fortsätter produkter och tjänster med dålig ekologisk balans att dominera marknaden. Därför gäller fortfarande följande: Vi måste titta mycket noga för att få riktigt hållbara produkter. Men bara det räcker inte.

Om vi ​​tillsammans vill rädda miljön är det bara att minska konsumtionen som hjälper! Det som är bra är att det finns många fördelar med att undkomma konsumtion. Här är 6 skäl att minska din konsumtion:

1: Att avstå från konsumtion sparar miljön

Låt oss börja med det viktigaste skälet: ju större ditt hus, desto fler tekniska prylar, desto längre bort ditt semestermål och ju större din bil, desto högre energi- och resursförbrukning. Det betyder: Du bidrar med en storslagen del till föroreningen och uppvärmningen av vår planet.

Bor du däremot blygsamt i en lägenhet i ett flerfamiljshus och föredrar att cykla minimerar du skadorna på miljön.

Allt börjar med energiförbrukning. Ju fler kvadratmeter du bor på, desto mer energi behöver du till värme och elektronik. Inte ens riktig grön el är helt klimatneutral. Till exempel krävs sällsynta jordartsmetaller för vindkraftverk, vars utvinning i sin tur är förknippad med miljöföroreningar.

Även om du ser till att köpa hållbara produkter. Du hittar dem till exempel i avokadobutiken. Sådana produkter är säkert bättre än de flesta alternativ. Trots detta frigörs även CO2 under dessa produkters livscykel.

Missförstå mig rätt: Jag ber dig inte att ge upp allt. Vi måste vara lyhörda för vilken inverkan varje inköp har på vår miljö.

2: Att avstå från konsumtion sparar pengar

Den som uppmärksammar hållbara produkter när de handlar brukar lägga mer pengar på dem. Produkter som tillverkas under humana och djurvänliga förhållanden är dyrare än de som är förknippade med djurplågeri och dåliga arbetsförhållanden.

Men om du skär bort andra produkter helt samtidigt kommer du fortfarande att ha det bättre ekonomiskt i slutet av dagen.

Den som kör mindre, köper mindre kläder och undviker långväga resor har råd med mer äkta ekologiskt kött än vad de behöver. Och om du får reda på att det är bäst att undvika animaliska produkter helt och hållet har du ännu mer pengar i plånboken. Så ekvationen är väldigt enkel: Om du konsumerar mindre kan du spara mer pengar.

3: Att avstå från konsumtion stärker din medvetenhet om vad som är viktigt

Politik, näringsliv och samhälle antyder gång på gång att konsumtion av varor och tjänster är av största vikt. Detta är det enda sättet att skapa ekonomisk tillväxt. Dessutom tenderar de flesta att jämföra sin livssituation med andras omständigheter. Många tycker att det är bäst att titta på sina egna fyra väggar och, naturligtvis, bilen.

Åtminstone sedan jag insåg hur viktigt det är för vår planet att undvika konsumtion är jag inte längre intresserad av sådana jämförelser. Istället blir jag alltid imponerad av andra människor som lever minimalistiska liv. För dessa människor vet: Om du har lite är du inte rädd för att förlora något. Man kan leva mer självständigt och koncentrera sig på de viktiga sakerna i sitt liv.

4: Att avstå från konsumtion gör dig fri

Många blandar ihop de viktiga sakerna med vad allmänheten tycker är viktigt. ”En man skall under sin livstid bygga ett hus, plantera ett träd och föda en son” (från Babyloniska Talmud). Detta citat från antiken anses fortfarande vara ett motto av vissa idag. Sanningen är att det inte är något fel med att bli far till ett barn. Att köpa ett hus med trädgård för eget bruk äter däremot upp en stor del av inkomsten i många hushåll, som man bättre skulle kunna använda till annat. Till exempel för fritid.

Räkna bara ut hur många timmar i månaden du arbetar för ditt hus, din bil och så vidare. Skulle du inte känna dig friare om du inte hade saker eller hade dem i en enklare form? Och jobba mindre istället?

När du inser att de senaste kläderna och prylarna inte gör dig lyckligare i längden och att loppet om den vackraste bilen eller den senaste mobiltelefonen framför allt orsakar stress kommer du att känna dig friare.

5: Att avstå från konsumtion gör dig smart

Försakelsen är inte bara begränsad till materiella ting. Hur mycket tid spenderar du på sociala medier, på YouTube och det värsta av allt: med din TV?

Dessa medier är förvisso bland mänsklighetens största innovationer. Du kan utöka användbara nätverk och fortsätta din utbildning. Tyvärr har de också en baksida. För förutom meningsfulla YouTube-videor och TV-program finns det tyvärr ett antal sätt att låta värdefull tid gå oanvänd.

Om du rakt av bläddrar igenom Instagram i timmar varje dag och tittar på meningslösa Youtube- eller Tiktok-videor, är det nu dags att sluta.

Läs en bok igen, utbilda dig eller tänk bara. Din hjärna kommer att tacka dig.

6: Att avstå från konsumtion sparar tid

Inte bara Instagram och Youtube tar tid. Du behöver också tid för varje materialnytta. Bara du kan bedöma om denna tid ökar eller minskar din livskvalitet.

Det börjar med arbetstid: hur många timmar behövde du arbeta för att ha råd med din nya mobiltelefon? Hur många timmar arbetar du per månad för att kunna betala avbetalningen på ditt hus?

Och om du redan har föremålen i din ägo, hur mycket tid lägger du på husreparationer och trädgårdsskötsel? Hur många timmar om året ägnar du åt att tvätta din bil, reparera den, fylla på osv?

Ställ dig själv dessa frågor vid varje nytt köp! Om du bestämmer dig för att tiden det tar gör dig lycklig, gör det! Spara annars din tid!

Vad är din anledning till att du inte konsumerar?

Aldrig tidigare har vi kunnat låta oss överösas med ett så stort antal tyvärr mestadels oanvändbara saker. Ändå verkar människors tillfredsställelse med livet inte öka, eller bara marginellt. Känslan av belöning från att köpa fina saker varar inte länge. Allt handlar om mer och mer konsumtion.

Det är desto viktigare att överväga skälen till att inte köpa icke-nödvändiga varor och tjänster.

Vilka är dina skäl?

Ett rekommenderat sätt att minska din konsumtion är minimalism.

Lämna ett svar

Liknande inlägg