Hur man Gör Nässelgödsel – Gör Eget Gödsel

Hemmagjord växtgödsel är mångsidig och dessutom bra för miljön.

Rätt använda gödslar de jorden, stärker dina grönsaker och driver bort skadedjur som löss.

Växter som är bra för beredning av gödsel inkluderar Nässlor, vallört, åkerfräken eller renfana. Också lämpliga från din grönsaksträdgård är lök eller nasturtium. Dessa växter ger näring åt din trädgårdsjord och hårt konsumerande växter, såsom tomater, pumpor och zucchini, i din trädgård med näringsämnen som kväve, kalcium, järn och magnesium.

Gödsling med nässelgödsel

Näringsämnen: Kväve, Kalcium, Järn, Magnesium

Perfekt för: pumpa, Zucchini, peppar, gurkor, Kar toffeln, många andra typer av kål

Ej lämplig för: Ärtbönor, majssallad, alla örter

Mängd: Förhållande mellan flytande gödsel och vatten 1:10; använd ca 2-3 gånger under säsongen

Hur du gör nässelgödsel

Fyll ett fat eller fat cirka två tredjedelar med grovhackade nässlor planterar och häll regnvatten upp till ungefär en hands bredd under kanten. Täck burken med trådnät eller tyg för att förhindra att fåglar faller i, eller lägg en stor gren eller planka i soptunnan för att hjälpa fåglarna att hitta ut.

Tillsats av en handfull stendamm kan binda luktutvecklingen något. Rör om gödseln var 2-3 dag. Om vätskan har blivit mörk efter cirka två veckor och inte längre skummar vid omrörning är din flytgödsel klar.

Efter några dagar börjar jäsningsprocessen, som dock åtföljs av en betydande luktutveckling. Om du har möjlighet bör du ställa fartyget lite isär.

Åkerfräken – använd det envisa ogräset som gödsel

Åkerfräken är en mycket envis ört . Åkerfräken kan endast drivas bort genom långvarig och intensiv jordbearbetning. Under denna tid kan du dock göra örten användbar genom att använda den till en växtgödsel. Den höga kiselsyrahalten gör den till ett effektivt botemedel mot bladlöss och även som förebyggande mot svampangrepp på rosor, till exempel.

Ta åkerfräken och fyll en hink med två tredjedelar av plantan och vattnen i en hink till strax under hinkens kant. Låt blandningen stå i 24 timmar och koka vätskan med örten i 20 minuter. Vid kokning frigörs kiselsyran från åkerfräken och finns därmed i bevattningsvattnet. Låt brygden svalna och använd den för att gödsla dina växter eller spraya dem för att skydda mot skadedjur.

Hur du använder egengjord gödsel

Späd ut gödseln med vatten i förhållandet 1:10. Det är bäst att använda vattenkanna utan vattentillsats så att du kan applicera flytgödseln där plantan kommer upp ur marken.

Växtgödsel bör inte appliceras i solsken, annars kan de bränna växterna. Den bästa tiden att applicera flytande gödsel är tidigt på morgonen.

Hur kan man gödsla på ett miljövänligt och naturligt sätt?

Bekämpa skadedjur med nässelgödsel

Et flytande gödsel eller blandning från brännässla eller åkerfräken är också lämplig som botemedel mot bladlöss på grund av dess höga andel kiselsyra om du sprejar dina växter med det som en förebyggande åtgärd eller efter att angreppet har börjat på lämpliga ställen. Du bör definitivt späda ut den flytande gödseln, annars blir den för stark och bränner dina växter.

Varning: Om det regnade kort efter att du besprutade ditt skadedjursangrepp, har effekten tyvärr försvunnit och du bör använda Applicera utspädd gödsel igen och spraya dina växter.

Lämna ett svar

Liknande inlägg