Hur du Räddar Miljön med Minimalism – Lev Minimalistiskt

Minimalism har många aspekter. Det viktigaste är att bli av med materiella saker. Om du har färre påtagliga föremål kan du ta itu med och fokusera på de väsentliga sakerna i livet. Bieffekter av minimalism är mer kreativitet, mer pengar i plånboken och framför allt mer klimatskydd.

Minimalism – vad är det?

Minimalism handlar om att reducera ägodelar och konsumtionsvaror till en nödvändig nivå. Vad är nödvändigt nu? Det finns naturligtvis väldigt olika åsikter om detta. Detta beror på att varje person har olika livsvillkor och preferenser.

Medan vissa aldrig vill klara sig utan sitt stora privata bibliotek, räcker det med en e-boksläsare för andra. Däremot kan han av till exempel yrkesskäl inte klara sig utan bil. Men en cykel räcker för henne. Båda personerna kan vara minimalister.

Lyx vs. minimalism

Alla som bor i Sverige (och i Euripa för den delen) på 2000-talet kan vara tacksamma för kapitalismen. På grund av honom lever vi överlag väldigt gott. Enligt Statista tjänar varje heltidsaställd svensk i medellön 37 100 kronor brutto per månad. Därför har många medelstora hushåll råd med ett hus finansierat med lån och en eller två bilar. Även de som anses vara fattiga i Sverige har rätt till tak över huvudet, tv och snabb surf. Ingen svälter i det här landet.

Men nackdelen med kapitalismen är den vid sidan av den pågående exploateringen av människor i utvecklingsländer och den ökande klyftan mellan rika och fattiga speciellt vår planet plundras.

De som är minimalister uppskattar fördelarna med kapitalismen. Ändå låter dem inte den tvinga dem till ett överkonsumtion utan ökar deras medvetenhet om det väsentliga.

Bli av med onödiga saker

Försök att se på ditt hushåll med andra ögon. Flytta dig genom rummen och koncentrera dig på din visuella uppfattning. Fråga dig själv: vad behöver jag egentligen regelbundet? Vad gör mig glad?

Förbrukningsbara saker behövs mer någon annanstans än i ditt hushåll. Om du inte direkt kan komma på en köpare, sälj eller ge bort dem på eBay-annonser eller på loppmarknaden.

Du är inte bara minimalist en gång om året

Det första steget tas. Nu måste du verkligen hålla i det. Och detta varje dag. Fortsätter du som tidigare måste du städa ur senast efter ett år. Undvik detta genom att börja granska din konsumtion.

Ökar produkten min kvalitet av livet?

Det måste alltid vara nyproducerade varor, höger Second hand är också tillräckligt?

Går den att reparera?

Spendera mer pengar på produkter av hög kvalitet istället för fynd som ger upp spöket efter en kort tid.

Rädda miljön med minimalism!

Ju mindre vi konsumerar, desto mindre negativ påverkan på naturen. Det finns två huvudområden av efterfrågan som är ansvariga för upp till 60 procent av utsläppen av växthusgaser. Och denna beräkning är fortfarande relativt ofarlig, eftersom den inte tar hänsyn till till exempel miljöföroreningar i samband med utvinning och bortskaffande av råvaror:

  • Byggande och bostäder
  • Transporter

Detta bryter inte helt ner de två huvudsakliga efterfrågefälten: Utsläppen för tillverkning av byggmaterial, möbler och bilar ingår i ” Annan förbrukning” kategori.

Varje Svensk släpper ut ett genomsnitt på 11,6 ton växthusgaser per år vilket är en mängd som vi skulle behöva 2 till 3 planeter för. För att avgöra vår personliga CO2-besparingspotential är det viktigt att veta var vi har de största behoven.

Bygga och bo

Enbart genom uppvärmning och el genererar var och en av oss mer än 20 procent av de totala växthusgaserna vi producerar i luften. Minimalism är det enklaste sättet att minska din energiförbrukning. För livsstilen handlar inte bara om att reducera dig själv till det nödvändiga antalet föremål. En viktig del är att bara tar upp så lite bostadsyta som behövs.

Alla som bor i ett litet utrymme uppmärksammar inte bara automatiskt det maximala antalet ägodelar som ska underhållas. Den har också mindre yta som behöver värmas upp. Och så är det också ansvarigt för mindre CO2-utsläpp.

Sammantaget finns det världar mellan en lägenhet i ett hyreshus och ett nybyggt, fristående hus vad gäller den ekologiska balansen. En ny byggnad kräver utvinning av råvaror och tillverkning av byggmaterial. Komponenterna ska produceras, bearbetas och lagras. Detta kallas ”grå energi”. Detta är energin som används för att bygga en byggnad, underhålla den och så småningom riva den.

Så om du vill leda en klimatvänlig, minimalistisk livsstil kan du göra det bäst genom att flytta in i en hanterbar, energieffektiv lägenhet i ett flerfamiljshus.

Mobilitet

Mätt mot vår totala efterfrågan orsakar vi 19 procent av växthusgaserna genom transporter. Frågan är bara: vad är rörlighet? Wikipedia säger ”mobilitet beskriver rörligheten för människor och varor i geografiskt utrymme.” De komponenter av rörlighet som orsakar flest växthusgaser är:

  • Flyg och sjöfart
  • Väg trafik
  • Datatrafik (särskilt streaming)

Så om du vill vara en mobil minimalist minskar du flygresor och kryssningar. Och du cyklar så ofta som möjligt. För att spara CO2 vid streaming kan du åtminstone ladda ner filmer och låtar från Netflix och Spotify som du konsumerar oftare.

Sparsamhet vs Minimalism

Begreppet sparsamhet kännetecknas av ett stort mål: att gå i pension så tidigt som möjligt. Hur tänker sparsamheten uppnå detta mål? – Genom vettiga investeringar och framför allt genom en minimalistisk livsstil. För om du ger upp mycket kan du också spara mycket till din pension. Att minska konsumtionen idag för att vara ekonomiskt oberoende i morgon är en anmärkningsvärd livsstil.

Den sparsamma livsstilen är dock bara idealisk när den kombineras med hållbart konsumentbeteende. Det gör att de som ändå använder färre produkter och tjänster kan lägga större vikt vid temat hållbarhet i sina köpbeslut. Även om det innebär högre kostnader.

Att leva på ett minimalistiskt och hållbart sätt

Låt oss nu komma till specifika lösningar på hur du kan leva minimalistiskt och framför allt hållbart.

Steg 1: Gör dig av med det du inte behöver

Gå igenom ditt hushåll med en stor tvättkorg eller liknande och släng i allt du inte längre behöver. Men släng inte bara saker i papperskorgen! Tänk på vem i din familj eller vänkrets som skulle bli glad över dessa föremål. Allt annat du säljer eller ger bort på eBay-annonser eller donerar det till wheredamit.org.

Steg 2: Lev minimalistiskt och hållbart

Eftersom du inte längre ger efter för konsumtionsbehovet minskar du redan ditt ekologiska fotavtryck. Ändå finns det fortfarande några justeringar här och där om hur du kan göra ditt liv ännu mer hållbart.

Bostäder och energi utgjorde cirka en tredjedel av konsumtionen i privata hushåll 2018. Även om jag förstår att du inte är villig att flytta med kort varsel: Att ändra eltaxan är inget riktigt hinder.

Om du vill spara CO2-utsläpp och vattenförbrukning genom din kost, undvik animaliska produkter så mycket som möjligt. Andra sätt att förbättra ditt personliga miljöavtryck är:

  • Köp och sälj begagnade böcker
  • Köp Second-hand
  • Köp hållbar kosmetika
  • Köp begagnade föremål
  • Kontohantering med en hållbar bank

Det viktigaste är: föredrar att köpa varor av hög kvalitet. Kvalitet har ofta sitt pris.

Lämna ett svar

Liknande inlägg