Hållbar och Miljövänlig Grillning – Så Grillar du mer Miljövänligt

I varmt sommarväder finns det inget bättre än att vara utomhus, insupa frisk luft och värme. Att koppla av med goda vänner och bra musik, svalkande drinkar och grillning.

Med nästan allt vi gör frågar vi oss nu som en självklarhet: Är det jag gör verkligen bra för mig och min kropp? Hur gör jag det på ett så miljövänligt sätt som möjligt? Och kan jag ersätta gamla vanor som jag inte längre känner mig riktigt bekväm med med enkla alternativ?

Låt oss ta en närmare titt på hur du grillar mer hållbart och miljövänligt.

Kolgrill

Klassikern kolgrill ger en klassisk träig rökdoft och är den vanligaste grillen som folk använder.

Men eftersom kol måste eldas med den här tekniken varje gång du grillar kritiseras ofta detta sätt att grilla och folk i din närhet kan klaga på den intensiva röklukten. Med det sagt finns det mer hållbara alternativ som också kommer att uppskattas av dina grannar.

Om kolgrillen är det bästa du har så har vi några fler tips på hur du kan använda den på ett mer miljövänligt sätt…

Elgrill

Om du är en mer frekvent grillare är det värt att köpa en elektrisk grill då det inte finns någon kollukt och energin är idealiskt hämtad från grön el – den elektriska grillen påverkar inte smakresultatet. Du kan behöva en förlängningssladd för detta. Förutom att spara på kol, ger elgrillen fördelen att den är lätt att rengöra och relativt billig att köpa.

Solgrill

En större men särskilt hållbar investering är en solgrill, som rostar den grillade maten helt autonomt med hjälp av solenergi. Att laga grönsaker med solens kraft är förvisso den mest avancerade och (förutom den öppna elden) den mest självförsörjande formen av grillning. Det kräver dock en riktigt solig dag och lite tålamod då det vanligtvis tar lite längre tid att värma upp.

Engångsgrill

En engångsgrill är genom att det bara kan användas för en händelse är inte särskilt effektivt. Utanför balkongen eller trädgården hemma används ofta engångsgrillen i aluminium. Detta är också särskilt energikrävande vid produktion och återvinning. Men om användningen av en engångsgrill inte kan undvikas, erbjuder vi åtminstone engångsvarianter från

Trä eller kartong är ett alternativ. Dessa kan brännas utan att lämna några rester och har den ytterligare fördelen att de ger typiska trä- och rostade aromer.

Det är dock bättre att grilla utomhus vid offentliga grillplatser, där en grill redan är installerad. Ta reda på var det finns en grillplats nära dig i din stad.

Antändningsalternativ till kol och grilltändare

Avfall från livsmedelsproduktion, som uppstår ändå och normalt hamnar i papperskorgen är ett bättre alternativ till tändvätska eller andra metoder som du använder för att antända en grill.

Träkol är ett annat populärt alternativ som är mycket mer miljövänligt och hållbart än tändväska.

På marknaden kan du hitta träkol tillverkat av Olivkärnor, kokosnötskal och majskolvar. Även bearbetade vinrankor är lämpliga som träkol. Majskolvarfinns också i snabbköpet – förutom den positiva ekologiska aspekten erbjuder de fördelarna som dina händer blir inte svarta och har längre brinntid.

Det har länge funnits mer hållbara alternativ till träkol som t.ex. majskolvar

Använd kol på ett ansvarsfullt sätt

Först och främst bör märkningen FSC (Forest Stewardship Council) nämnas, som garanterar att veden till träkolet kommer från hållbara och ansvarsfullt skötta skogar. Du kan också se till att virket är från lokala träslag som bok. Informationen på kolets förpackning är dock inte obligatorisk och undanhålls av många tillverkare.

Testmärket DIN EN 1860-2 är också avgörande för mindre förorenande grillglädje. Detta indikerar på förpackningen av träkol att föroreningshalten är under en viss gräns och därför har inga produkter med föroreningshaltiga färger blandats med träet.

Grilltändare

När du har hittat ditt virke för grillen är det dags att tända eld. Även om vår grundinstinkt skulle vara att tända en stor flammande eld, lyckas god glöd också starta en grill på ett skonsamt och naturligt sätt.

Eldtändare av träfiber och vax kan erbjuda ett enkelt alternativ. Det är också väldigt roligt att göra sin egen gör grilltändare, du vet exakt vad som finns i dem och det är jättebra för enkelt.

Lämna ett svar

Liknande inlägg