Självförsörjning av Grönsaker och Frukt – Bästa Tips & Råd

Självförsörjning är för närvarande på allas läppar. Det handlar om regionalitet, självständighet, om att veta var den egna maten kommer ifrån och vad som hamnar i maten under odling och förädling. Självförsörjning med frukt och grönt är bara en del av en mer heltäckande livsstil, som är lätt att genomföra, eftersom partiell självförsörjning med grönsaker även kan ske på balkong eller högbädd.

Självförsörjning: Hur mycket utrymme krävs per person?

Vid partiell självförsörjning förutsätts ett utrymmesbehov på 25-50 kvadratmeter per person. Detta når en nästan fullständig självförsörjning med frukt och grönt, ytan per person skulle behöva vara närmare 150 kvadratmeter.

Däremot beror trädgårdens storlek alltid på trädgårdens geografiska läge och jordens kvalitet de grödor du vill odla och om du bara vill ta hand om dig själv över sommarsäsongen eller även fylla på inför vintern.

Om vi ​​antar partiell självförsörjning är en 45 kvm hyresträdgård eller kolonilott en bra storlek för din gröda.

Alternativt bör du använda sex bäddar på 1,20 mx 3 m beräkna (ca 22 kvm). Sängarnas längd är givetvis variabel, med en bredd på högst 1,20 m kan man fortfarande ta sig till alla kulturer, även de som ligger mitt i sängen.

Fördelar med självförsörjning

Fördelarna självförsörjning med grönsaker är olika:

  • Du är oberoende av t.ex. leveransvägar och prisfluktuationer i stormarknader
  • Du kan skörda dina fullmogna frukter och grönsaker efter behov under säsongen och den har så mer arom och smak
  • Du kan falla tillbaka på färska grönsaker när som helst på året, för även på vintern kan du odla kål eller örter utomhus, till exempel groddar eller till och med
  • Du undviker matsvinn, eftersom icke-standardiserade frukter också bearbetas
  • Du har inga begränsningar i valet av sort, eftersom utbudet av frö är mycket högre än antalet sorter som gör det till snabbköpet

Nackdelar med självförsörjning av grönsaker och frukt köpa grönsaker

Självförsörjning innebär mer arbete tills de mogna grönsakerna ligger i korgen

  • Skapa sängar
  • Odla golv
  • Inkludera kompost
  • Så, plantera, regelbundet
  • ogräsrensning, vattning mm.

Det kommer också en högre arbetsbelastning när det gäller tillagd konservering (rengör grönsaker, hämta och rengör förvaringsburkar, koka grönsaker, jäs, torka,  etc.)

Du behöver lite mer utrymme hemma för att lagra dina vinterförnödenheter. Idealiska är hyllor i svala, torra källarrum,

Det viktigaste när det kommer till självförsörjning med grönsaker

För att kunna ta hand om dig själv så mycket som möjligt behöver du lite erfarenhet, planering och tid. För högsta möjliga skörd bör du börja med smart bäddplanering, där det växer något till ditt skafferi nästan året runt.

För detta måste du övervaka tomma områden i bädda om och om igen och plantera om. Även på sommaren, eftersom med korrekta sorter, en vinterskörd är också möjlig.

Du bör också se till att du bygger upp din trädgårdsjord mer och mer och inte urlaka. Du kan uppnå detta genom att organisk gödsling, skonsam jordbearbetning och regelbunden

För personligt bruk, till exempel, är permakultur ett alternativ, där områdena är tätt planterade i blandad kultur och jorden aldrig lämnas oskyddad.

Fem anledningar till varför det är värt att odla sina egna grönsaker

Dem som använder sin arbetskraft omräknat till inkomst kan du se det annorlunda, men du måste tänka på att de ekologiska kostnaderna för varorna i snabbköpet inte ingår. Så om man tar hänsyn till alla aspekter och inte bara den rent ekonomiska, så lönar sig självförsörjning.

  1. Du vet var din mat kommer ifrån
  2. Som självförsörjare kan du skaffa dina egna frön och därmed inte bara spara pengar utan framför allt bidra till mångfalden av sorter
  3. Småbruksblandningskulturer är mer mångfaldiga än storskaliga monokulturer och främjar biologisk mångfald
  4. Organisk kvalitet, korta avstånd, markstruktur = genom självförsörjning minskar du ditt ekologiska fotavtryck
  5. Du sparar mycket avfall – gurkburkar mm kan användas igen varje säsong och dina grönsaker behöver ingen ytterförpackning

Kostnad för självförsörjning

Följande kostnader gäller för självförsörjning med grönsaker och frukt. Vissa av dessa kostnader är dock engångskostnader:

Trädgårdsköp eller arrende

Den som redan har en egen trädgård äger har ett stort plus här, men beroende på storleken på ytan förblir arrendekostnaderna hanterbara över året. Kolonilotter är till exempel väldigt populära, bland annat för att de ska vara överkomliga för alla delar av samhället och därför bara en liten årshyra ska betalas. En redan iordningställd uthyrningsträdgård kostar lite mer, men arbetsmängden i början av säsongen minskar enormt.

Konserveringskruka, jäsningstillbehör & liknande

Om du vill testa det kan du inte undvika att köpa vissa enheter. Men när det kommer till apparater kan du även fråga i grannskapet om du kan låna till exempel en dehydrator för att ta reda på om det är något för dig. Om du bestämmer dig för att köpa bör du leta efter kvalitativt högkvalitativa enheter så att de tjänar dig så länge som möjligt.

El/ Gas för bearbetning

Eftersom större delen av skörden sker i mitten och sensommaren, det vill säga vid en tidpunkt då solen skiner regelbundet, kan det vara värt att investera i ett solcellssystem eller en storlek mindre, i en solugn. De senare är ofta belagda paraboliska speglar som fokuserar solljuset under en kastrull och får maten att koka upp.

Vill du gå ett steg längre in i självförsörjning? Då bör du överväga djurhållning. För nybörjare, särskilt kycklingar och Honungsbin en idealisk start och en berikning för din självförsörjande trädgård.

Lämna ett svar

Liknande inlägg