Permakultur i Trädgården – Hur du Odlar Hållbart

Många trädgårdsmästare börjar om varje år för att anlägga och planera sin trädgård. Ett hållbart och naturligt alternativ är permakulturträdgården, som bildar ett slutet kretslopp, är självförsörjande under lång tid och innebär relativt lite omvårdnad för trädgårdsmästaren efter omfattande planering.

En permakulturträdgård erbjuder fri utveckling för både människor och natur. Fjädrande och välfungerande ekosystem efterliknas i en sådan trädgård och skapar vilda oaser där varje närvarande element har en mängd viktiga funktioner som trädgårdsmästaren tar hänsyn till.

Vad betyder permakultur?

Termen permakultur, som kommer från den engelska termen ”permanent (agri)culture”, betyder ungefär ”permanent agriculture or culture”. Sedan 1970-talet har denna metod påverkats avsevärt av australiensaren Bill Mollison, som anses vara permakulturens fader. Oberoende av Mollison utvecklade även japanen Masanobu Fukuoka en liknande princip.

Principer och mål

I grund och botten handlar permakultur om att skapa ditt eget stabila och hållbara ekosystem, som är naturliga processer modelleras. Sist men inte minst är ansvarsfull användning och uppfattning om värdefulla naturresurser som vatten en viktig aspekt.

Med den holistiska principen om permakultur står naturliga och slutna kretslopp samt hänsyn till alla funktioner hos enskilda element i förgrunden. Principerna fastställda av Mollison är:

  • ”Earth Care” – att ta hand om vår jord
  • ”People Care” – ta hand om människor
  • ”Rättvis andel” – rättvis delning och begränsning av konsumtionsvaror

Dessa principer visar att principen inte längre bara är jordbruksmässig utan också social sammanhang och på andra områden i livet.

Målet är att skapa en nätverk och att utveckla och underhålla ett multifunktionellt ekosystem. Befintliga resurser bör användas effektivt och deras förbrukning och energiförbrukning minskas.

Fördelarna med en permakulturträdgård

Hållbar och miljövänlig

Biologisk mångfald, det vill säga mångfalden av arter, står i förgrunden i en permakulturträdgård. Blandkulturen gör det möjligt att plantera växter bredvid varandra som är ömsesidigt beroende av sina

Resurser som vatten sparas genom smart planering och till exempel kompost skyddas. På grund av det fungerande ekosystemets motståndskraft och medvetenheten om att varje levande varelse inom det tar på sig flera viktiga funktioner, kan användningen av kemikalier helt undvaras. Här kan till exempel slå sig ner svampar som spelar en viktig roll som mellanhand mellan växterna.

Tips: Ha kycklingar!

Kycklingar och ankor är de perfekta naturliga skadedjursbekämpningen och roliga att titta på.

Med ordentlig planering kräver en permakultur lite arbete, eftersom det representerar ett slutet cirkulationssystem. Tidskrävande uppgifter som att rensa ogräs, skära ner växter och bearbeta jorden är nästan helt eliminerad. När man skapar en sådan trädgård, till exempel, lossas jorden bara, men grävs inte upp. Detta bevarar bland annat värdefulla mikroorganismer i marken. Också nyttiga insekter som vilda bin, humlor eller daggmaskar ska bosätta sig i permakulturträdgården och känna sig bekväma.

Blomängar, medföljande växter i grönsaksplatsen, lövhögar, död ved eller ett insektshotell lockar dem. Även komposthögar är en viktig del av permakulturträdgården då de kan användas senare t.ex. att förbättra jorden kan vara.

Hög avkastning på en relativt liten yta

I en permakulturträdgård används den befintliga ytan på bästa möjliga sätt använt. Grönsaker eller frukt kan också odlas på olika höjder. Klätterväxter som pumpor, leds uppåt och ger därmed plats för en underplantering.

Permakulturträdgårdens zoner

En permakulturträdgård kan grovt delas in i fem olika zoner. Fokus ligger på människan. Ju längre bort zonen är från centrum, desto mindre omsorg bör ges till den. Det finns också zoner som planteras tätare än andra – detsamma gäller här: ju närmare zonen är människor, desto tätare är det troligt att den planteras.

  • Zon 0: bostadsområde: hus eller lägenhet
  • Zon 1: Köksträdgård, örtagård, mest underhållskrävande
  • Zon 2: Köksträdgård, eventuellt med växthus och smådjursskötsel
  • Zon 3: Jordbruk, frukt- och nötträd, boskap
  • Zon 4: Betesmarker, frukt- och nötträd, virkesförsörjning
  • Zon 5: Vilt växande naturzon, levande och rastplats för djur och människor, inget underhåll

Observera: Indelningen i zoner är endast avsedd för orientering, eftersom det naturligtvis beror på trädgårdens storlek och andra omständigheter måste det vägas individuellt i vilken I vilken utsträckning varje zon kan skapas och om en del kan behöva utelämnas.

Permakultur i praktiken – Hur börjar jag?

Om du vill skapa din egen permakulturträdgård finns det några saker att tänka på innan. Kom ihåg att du skapar denna trädgård på lång sikt och planera den inte på nytt varje år. Det är därför värt att ta sig tid att komma på vad du vill odla och plantera i din trädgård. Naturligtvis kan du göra ändringar över tid om du vill.

Steg 1: Lär känna din trädgård

Ta en närmare titt på området som senare kommer att vara hem till din permakulturträdgård. var skiner solen, var är skugga? Finns det vindskyddade och icke-vindskyddade områden? Har din trädgård en sluttning som är lämplig för framtiden?

Bör bevattning övervägas?

Du bör överväga jordanalys, för en bra jord är redan halva kampen för en vacker trädgård. Om du redan har använt trädgårdsområdet för att odla grönsaker,

Gröngödsel ett lämpligt sätt att förbättra jordkvaliteten i din att förbättra en säng.

På Innan du planerar bör du göra en skalenlig skiss. Detta hjälper dig också med planering och variation av små intensivt använda och större mycket använda områden.

Steg 2: Val av växter

Tänk på vilka grönsaker , vilka örter och andra perenner eller tåliga växter du vill ha till din trädgård. Beroende på vädret på vintern kan det naturligtvis alltid hända att den ena eller den andra plantan inte överlever. Du kan sedan byta ut dem till nästa säsong eller prova nya sorter.

Dessutom bör du överväga att hålla djur i din trädgård. Ankor eller kycklingar hjälper till att hålla ohyra på avstånd. Planera sina matväxter och härbärgen därefter.

Steg 3: Planera strukturen

Slutligen bör du tänka på en struktur. Vad är bra grannar till växter? Hur kan man använda potentiella vattendrag? Vill du samla upp regnvatten och leda det till sängen? Skulle du vilja skapa en bergsäng eller en örtspiral eller skulle du föredra en

Bygg en upphöjd planteringsbädd? En damm eller ett växthus kan också vara användbart. Växthuset låter dig till exempel övervintra känsliga växter eller

Unga plantor är att föredra, medan den damm kan vara ett utmärkt värmelager.

Du kommer redan att märka: det finns inga gränser för din kreativitet! Det fina med permakulturträdgårdar är att varje trädgård är helt individuell. Du kommer inte att kunna eller vilja implementera alla förslag vi har gjort. Det är viktigt att du medvetet tänker på blandkulturens design och regler samt observera växelbruk.

Inspiration för din permakulturträdgård

Vilda örter som bockhorn, Maskros, Nässla eller fågelgräs ses ofta som objudna gäster i traditionella trädgårdar. Men dessa kan också användas i läckra, hälsosamma sallader och har många fördelar för människor och djur.

Lämpliga växter

Du kan välja växter för din trädgård efter din personliga smak. Frukt- och nötträd är också idealiska. Populära fleråriga eller tåliga växter inkluderar vild vitlök, Vinterportulak, kål, Gräslök, Spenat, Gurkört, Perenn Ruccola, Kronärtskocka, Mangold, vallört, jordgubbe, fläder, lavendel och koriander.

Klätterväxter kan utmärkt ledas över spaljéer och valv och erbjuda markväxterna en skuggig och väderskyddad plats. Lämpliga exempel är pumpor, vindruvor eller humle.

I en blandad kultur är ömsesidiga fördelar med närliggande växter beaktats. En som redan används av Mayafolket Växtområdet består av majs, bönor och Pumpa.

Vindskydd genom häckar och buskar

Till exempel björnbär eller krusbär är idealiska som vindskydd för känsligare växter och kan även skördas.

Permakultur – Din trädgård

Lär dig designprinciperna för permakultur och kommer snart att starta ditt första projekt. Permakulturens mysterier görs lätta att förstå och förklaras med hjälp av inspirerande bilder. Oavsett om du precis har börjat eller redan har en egen grönsaksträdgård, kommer du snart att kunna förvandla din trädgård till en produktiv och värdefull bostadsyta med relativt liten ansträngning.

Lämna ett svar

Liknande inlägg