Tips för ett Miljömedvetet Familjeliv

Du kan enkelt integrera dessa tips för mer hållbarhet i livet med din familj. Vid en första anblick verkar det inte alltid lätt att hålla koll på miljöskyddet i den hektiska vardagen. Men dessa 7 tips kommer att göra det lättare för dig och dina barn att leva miljömedvetet.

Jag presenterar bara åtgärder där insatsen ligger i ett gynnsamt förhållande till nyttan för miljön. Ett exempel: Jag skulle kunna föreslå att du fortsätter att koppla ur din TV istället för att lämna den i standbyläge. På så sätt skulle du bidra till miljön. Cirka 7 kilowatt per år. Mycket jobb för dig. Lite användning för naturen. Med tipsen i den här artikeln vill jag hjälpa dig att spara miljön med liten ansträngning.

Vad innebär det att leva grönt? För att uttrycka det kort och koncist, lever du på ett miljömedvetet sätt om din levnadsstandard inte orsakar bestående skada på hela jordsystemet.

Det betyder: resurserna som jorden förser oss med måste kunna regenerera. Och det avfallet (skräp och växthusgaser) som vi producerar måste brytas ned.

När det gäller föroreningar av land och hav, borde det inte komma som någon överraskning: vi måste undvika plast så mycket som möjligt.

När det gäller ”växthusgaser” är saken lite knepigare: För det finns också vetenskapliga åsikter som inte beaktar det enorma utsläppet av växthusgaser till vara Se orsaken till klimatförändringen. Men även om du har denna åsikt kommer du att hålla med mig om att vi gör miljön en otjänst genom att blåsa resurser ur marken i luften.

Hur mycket kostar det att leva grönt?

Många tror att leva grönt är relaterat till ekonomiska och tidsmässiga begränsningar. Men det är bara delvis sant. För totalt sett kommer jag att övertyga dig om att ett hållbart liv ger dig mer tid och energi och kostar dig mindre pengar.

1. Minska din förbrukning

Att avstå från konsumtion är den universella formeln för att spara miljön. Har du någonsin räknat ut ditt ekologiska fotavtryck?

Om du och dina barn redan lever miljömedvetet blir ditt resultat lägre än genomsnittet. Ändå lever vi alla fortfarande över våra tillgångar.

Och det är därför vi måste konsumera mindre: Mindre nyproducerade varor! Mindre energi! Mindre långväga resor! Mindre bostadsyta!

2. Ät huvudsakligen växtbaserat

Vad är den främsta orsaken till utsläpp av CO2, metan och dikväveoxid?

Svaret: kött- och mejeriindustrin!

Du vet nu att boskapsuppfödning är ansvarig för majoriteten av alla utsläppta växthusgaser. Detta faktum, tillsammans med djurplågeri, är skäl nog för många att bli vegan. Men det kan ta flera år att komma dit.

Det är därför viktigt att hantera det och att internalisera vad du gör i din omgivning. Om du har en ren köttätarefamilj, minska till en början köttkonsumtionen till varannan dag i veckan. Kanske kan du efter några månader gå allt kött att avstå.

Det finns alternativ: Veganisk eller vegetarisk salami, ost gjord på mandelmjölk, sojaschnitzel, etc. Nästan varje stormarknad har nu en kylavdelning för växtbaserade produkter.

Nuförtiden har även köttbearbetningsanläggningarna insett trenden mot växtbaserad kost. Inte bara Gutfried och Rügenwalder har därför utökat sitt produktsortiment till att även omfatta köttersättning. Enligt min mening har detta gjort det väldigt lätt att avstå från kött.

Du kommer säkert att märka att din kost smittar av sig på resten av familjen.

Om du äter mindre animaliska produkter själv och förklarar varför för dina barn kommer de att kräva mindre animaliska produkter och kommer att förstå det när de är gamla nog.

Om du inte klarar dig utan kött, mjölk, ägg, ost eller yoghurt ännu, så ska du definitivt köpa ekologiska varor.

Bli inte en del av systemet som ser människor som härskare över allt levande. Eftersom detta system kommer att misslyckas förr eller senare.

3. Byt till riktig grön el

Det finns skillnader mellan ”grön el” och ”VERKLIG grön el”. Energileverantörer kan lagligt använda sin el som ”Grön el”, även om de förser sina kunder med 100 % el från fossila bränslen skulle leverera. Om du verkligen vill minska ditt koldioxidavtryck – och inte bara på papper – måste du byta till en elleverantör som levererar verklig grön el.

4. Minska din energiförbrukning

Men var medveten om ett faktum: Förnybar energi är utan tvekan mindre skadlig för miljön än fossila bränslen. Men tillhandahållandet av energi från förnybara energikällor lämnar inte vår planet opåverkad. Vill du lära dig mer om förnybar energi och deras miljöpåverkan? – Läs mina inlägg om ämnet.

Och så här kan du minska din energiförbrukning:

 • Ställ in termostaten en halv grad lägre. Åtminstone om det inte leder till att hela familjen riskerar att bli förkyld.
 • Värm vatten i vattenkokaren. Detta är mer energieffektivt än i en kastrull på hällen .
 • Ställ inte ditt kylskåp för kallt. 7 grader Celsius är tillräckligt.
 • Använd LED-lampor. De behöver bara ca 1/5 av energin. Vänligen gör detta först när de konventionella glödlamporna har gett upp andan. Att kassera fungerande lampor kommer att ha en negativ inverkan på miljöavtrycket.
 • Lär dina barn: Släck ljuset i rum när ingen är där
 • Duscha bara så länge det behövs.
 • Om en av dina elektroniska enheter inte längre fungerar: Kontrollera först om den kan repareras. Och om inte, köp en ny (eller till och med bättre kvalitet begagnad) apparat med hög energieffektivitet.

En stor fördel med att spara energi, förutom att skydda miljön, är att det har en positiv effekt på hushållskontot.

5. Minska plastavfallet

Det är olyckligt att det fortfarande finns väldigt få bulkbutiker i de flesta städer. Om du har tillgång till en, använd den!

Välj annars alltid det miljömedvetna alternativet när du handlar:

 • Användning för inköp av frukt och grönsaker återanvändbara påsar (helst gjorda av växtbaserade material) istället plastpåsar.
 • Det är bäst att köpa drycker och yoghurt i pantförpackningar istället för Tetra Pak eller annan plastförpackning
 • Om det måste vara plastförpackningar : Var uppmärksam på återvinningskoden.
 • Alla plastförpackningar är inte återvinningsbara. PE-HD (högdensitetspolyeten), PP (polypropen) och PET (polyetentereftalat) kan återvinnas. Inte andra plaster.

Ett annat tips för att minska plastavfallet: Skaffa dig själv och dina barn hållbara behållare för när du är på språng. Den som vill ha en termisk mugg för kaffe, en hållbar flaska eller har matlåda med sig, orsakar mindre avfall.

Så att du slänger ditt plastavfall på rätt sätt: Häng den här översikten över din soptunna för ett miljömedvetet liv!

Även om vi tror att vi intuitivt vet vad som kan och inte kan återvinnas, är vi ibland inte så säkra. Återvinningsgraden för plastavfall är bara 30 % i hela EU. Vi kan göra något för att öka denna ränta genom att kassera på rätt sätt. Den här översikten hjälper oss med det.

6. Lev litet

Så fort ett hem kan finansieras rusar de flesta in på ett bygglån-

Mer bostadsyta betyder mer tätning efter bebyggelse och trafikområden, och mer energiförbrukning och mer byggmaterial krävs.

För att inte tala om mycket mer tid och pengar.

Vi behöver mycket mindre bostadsyta än vi tror. Och äger du mindre lever du inte bara mer hållbart, utan också mer bekymmersfritt. Om du redan har byggt ett eget hem åt dig och din familj vill jag inte uppmuntra dig att flytta ut. Men tänk på att ditt hem har en betydande inverkan på ditt koldioxidavtryck.

7. Lämna din bil

För många familjer som vill leva på ett miljömedvetet sätt framstår bilen som nyckeln. Du behöver den för alla dina resor till kontoret, daghemmet eller skolan, för shopping och för sport. Du vill också besöka någon. Och hur ska du planera din familjesemester utan bil?

Här gäller följande: Varje resa du kan spara är ett bidrag till miljöskyddet Jag råder dig att inte sälja din bil omedelbart och du och resten över natten , familjen kan bara ta sig runt till fots, på cykel eller med kollektivtrafik.

Jag kan faktiskt förstå varför varje familj har en bil framför dörren. Åtminstone så länge samåkningssystemet i det här landet fortfarande är så otillräckligt. Det är därför vi har en. Det finns alltid ögonblick då man är tacksam över att ha en bil.

Tänk bara på vilka vägar i din vardag du kan lämna bilen på. Tänk också på: Om du kör mindre gör du inte bara miljön en tjänst. Du sparar även pengar och lever hälsosammare eftersom du rör dig mer.

Det finns så många fler tips…

Reparera istället för att köpa nytt, köp begagnade varor, köp säsongens frukt och grönsaker, mikroplastfria kosmetika, Fairtrade produkter, tygblöjor, och så vidare…

Listan kan fortsätta i det oändliga. Men med dessa 7 åtgärder kan familjer ha störst inverkan på att skydda miljön.

Lämna ett svar

Liknande inlägg